El projecte europeu GEECCO té com a repte promocionar les investigadores europees

La posada en marxa d’accions que eliminen les barreres per contractar, mantenir i promocionar les investigadores als àmbits científics i tecnològics és l’objectiu del projecte europeu Gender Equality in Engineering through Communication and Commitment (GEECCO), impulsat per nou socis europeus, entre els quals consta la UPC.

Segons les últimes dades publicades a l’informe europeu She figures 2015,  el percentatge de dones catedràtiques a la Unió Europea (UE) a l’any 2013 era del 20% enfront al 80% d’homes catedràtics en els àmbits de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM, segons les sigles en anglès), una diferencia encara més gran a Espanya, on el percentatge de dones catedràtiques era del 12% enfront al 88% d’homes.

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) organitza, els dies 16 i 17 d’octubre, la reunió a Barcelona del nous socis que participen en el projecte GEECCO, emmarcat dins del programa de finançament europeu Horizon 2020 i que vol reduir la desigualtat de gènere en les institucions europees d’investigació que treballen en el àmbits mencionats. Els participants en el projecte, que seran els primers en dissenyar i posar en marxa aquestes mesures, són quatre universitats, un institut tecnològic i tres empreses consultores.

Concretament, el socis, procedents de set països europeus són, a més de la UPC, la Technische Universität Wien (d’Àustria, coordinadora del projecte); la  Università degli Studi Mediterranea di Reggio Calabria (Itàlia), la Politechnika Krakowska (Polònia); la Technologická agentura Ceske republiky (República Txeca); l’institut d’investigació Wiener Wissenschafts- Forschungs-und Technologiefonds (Àustria), així com les consultores Yellow Window (Bèlgica), B-NK GmbH Consultacy for Sustainable Competence (Àustria) i GESIS-Leibniz-Institut for the Social Sciences (Alemanya).

La participació de la UPC al projecte GEECCO està coordinada per la vicerectora de Relacions Internacionals, Lourdes Reig i la investigadora Amaia Lusa, del Departament d’Organització d’Empreses, servirà per aconseguir els objectius marcats al III Pla d’Igualtat de Gènere de la UPC, vigent durant el període 2016-2020 i, concretament, per aplicar polítiques d’igualtat de gènere en els processos de la presa de decisions, la promoció de la carrera investigadora i les activitats de docència i investigació a la Universitat.

Aplicar mesures d’igualtat de gènere

El projecte compta amb un pressupost total de dos milions d’euros per desenvolupar, durant quatre anys (2016-2020), mesures que contribueixin a aplicar les polítiques d’igualtat de gènere a les institucions, empreses i organismes europeus.

Des de l’inici del projecte, l’1 de maig de 2016, els participants han recollit experiències anteriors que han ajudat a superar les principals dificultats en la posada en marxa de plans d’igualtat de gènere en les organitzacions. El següent pas és aplicar la dimensió de gènere i crear un espai d’aprenentatge entre les diferents institucions i organitzacions participants, totes elles vinculades als àmbits de la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques.

Seguint aquest línia, una de les accions previstes a curt termini és la jornada de treball que tindrà lloc el 23 de novembre al Campus Nord de Barcelona, durant la qual un expert europeu en igualtat de gènere explicarà la posada en pràctica, de mode efectiu, de solucions i bones pràctiques en el si de les institucions públiques vinculades a la ciència i la tecnologia. Així mateix, s’abordarà com superar els principals obstacles i resistències per fer de la igualtat de gènere una realitat.

A llarg termini, l’objectiu de GEECCO és augmentar el nombre d’organitzacions i programes que posen en marxa plans d’igualtat de gènere, d’acord amb els reptes que es marca l’Espai Europeu d’Investigació.

De les 23 propostes presentades al 2016, GEECCO ha estat un dels dos projectes finançats dins de la convocatòria del programa H2020-SwafS-03-2016-2017 Support to research organisations to implement gender equality plans.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.