El sector de la ciberseguretat factura més de 1.000 MEUR a Catalunya

495 empreses de Catalunya estan especialitzades en la ciberseguretat, facturen més de 1.000 MEUR anuals i donen feina a més de 9.400 persones. Són dades d’un estudi d’ACCIÓ i l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya que assenyala que Catalunya és la tercera regió europea en captació d’inversió estrangera en ciberseguretat, per darrere d’Irlanda i Brussel·les. Segons l’estudi, el sector ha experimentat un creixement del 14,6% en nombre de companyies i s’evidencia, així, que és un sector dinàmic al país. De fet, els darrers cinc anys, el nombre de companyies que s’hi dediquen s’ha incrementat un 40%.

Segons el document, els ciberatacs s’han incrementat un 50% de mitjana en comparació a l’any anterior. Es preveu que representin un cost mundial d’uns 7.000 MEUR. S’entén per ciberseguretat el conjunt de mesures físiques, lògiques i de governança que protegeixen les propietats de les dades i els sistemes d’informació, és a dir, que és un àmbit que engloba la gestió integral de les amenaces, des de la seva identificació a les actuacions per a la protecció, la detecció de les amenaces i la resposta als incidents cibernètics i la recuperació d’aquestes episodis.

El sector a Catalunya

Les empreses catalanes que treballen en l'àmbit de la ciberseguretat són essencialment pimes (85% del total) i prop d'un terç del total (29,1%) tenen menys de 10 anys. Es tracta d'un sector amb presència internacional, ja que el 28,7% de les companyies que s'hi dediquen són exportadores. L'informe destaca el fet que el 9,5% són start-ups i que el 13,8% tenen dones en càrrecs directius. El 89,7% de les companyies es dedica a la protecció, mentre que un 58,7% treballen en l'àmbit de la identificació dels ciberatacs. Un 37% més s’especialitzen en la detecció, un 33,6% en la resposta i un 20,6% en la recuperació davant d'aquests episodis.

L'ecosistema de la ciberseguretat a Catalunya el completen, a banda de les empreses, els centres tecnològics i instituts de recerca; les universitats que ofereixen estudis de màster i postgrau, així com centres d'FP; associacions, institucions i entitats de l'administració pública, a banda d'esdeveniments com l'IoT, el congrés de ciberseguretat o el MWC.

Posicionament internacional

Segons l'estudi, l'any 2022 Catalunya s'ha situat com la 3a regió europea en captació de projectes d'inversió estrangera al sector de la ciberseguretat, només per darrere d'Irlanda i la regió de Brussel·les. S'han captat projectes per un valor de 163,6 milions d'euros que han permès crear 313 llocs de treball. D'altra banda, el document també apunta que Barcelona és la 6a ciutat de la Unió Europea en valor de rondes tancades per part de start-ups en l'àmbit de la ciberseguretat, per davant de ciutats com Amsterdam o Munic. En l'últim quinquenni (2018-2022), s'han tancat 17 rondes per valor de 103,3 milions de dòlars.

L'àmbit de la ciberseguretat català és igualment punter en termes d'innovació. Així, si s'analitza l'impacte del programa Horitzó 2020 de la Unió Europea, Catalunya ha impulsat 31 projectes de 40 entitats que han mobilitzat una inversió de més d'11,5 milions d'euros (el 17,1% del total de l'Estat i l'1,9% de la UE) en aquest sector.

Tendències i aplicacions mundials

D'acord amb l'informe, es calcula que la facturació mundial en ciberseguretat creixerà a un ritme d'un 13,6% interanual fins al 2027 i que assolirà prop de 300.000 milions de dòlars. Països com els Estats Units, la Xina, el Japó, el Regne Unit i Alemanya lideren aquest increment a escala internacional.

L'auge de la ciberseguretat per fer front a cada vegada més amenaces també comporta noves necessitats de talent. El nombre de professionals especialitzats en ciberseguretat ha crescut un 11% al món, segons l'estudi, però també ho ha fet la necessitat de cobrir vacants, de manera que la bretxa entre oferta i demanda creix un 26%.

Ciberseguretat i indústria

L'informe també destaca així mateix la importància de la ciberseguretat per a la indústria global, ja que la seguretat és un àmbit que afecta molts àmbits econòmics, especialment en un entorn cada vegada més connectat, fet que genera oportunitats per a les empreses (i especialment les startups) i per al desenvolupament de nous models de negoci. Alhora, l'estudi també subratlla que el desenvolupament de la ciberseguretat pot afavorir el de tecnologies innovadores com la IoT, el vehicle connectat, la indústria 4.0, la salut digital o el comerç electrònic.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.