El sector de l'automoció, com trobar l’equilibri estable?
Des dels seus inicis, la indústria de l’automòbil ha perseguit posar al servei de la població (en conjunt) productes per desplaçar béns i persones des d’un punt A a un punt B amb la tecnologia més avançada del moment a un preu assequible.
La història d’aquesta indústria ha estat marcada per diversos personatges visionaris i pioners que van establir els fonaments del que avui coneixem com el sector de l’automoció modern: el desenvolupament tecnològic i la producció en sèrie. Amb el risc de deixar-me molts personatges rellevants de la nostra indústria, m’agradaria destacar en el vessant del desenvolupament tecnològic a Karl Benz, considerat el creador del primer automòbil comercialitzable propulsat per gasolina, i Gottlieb Daimler, juntament amb el seu col·laborador Wilhelm Maybach, desenvolupadors del motor d'alta velocitat alimentat amb petroli líquid, què gràcies a la posterior fusió de les dues iniciatives van formar Daimler-Benz que va marcar un moment històric. Per altra banda, en la part de la producció, dos dels personatges fonamentals van ser Ransom E. Olds pioner en l'ús de la línia de muntatge amb peces idèntiques i intercanviables, i Henry Ford, qui va revolucionar completament la producció d'automòbils amb la introducció de la línia de muntatge en moviment creant el Model T, primer cotxe assequible per a les masses, transformant no només la indústria automobilística sinó també els mètodes de producció industrial en general. Podem afirmar que aquests visionaris van establir les bases tecnològiques i industrials sobre les quals s'ha desenvolupat l'actual indústria de l'automoció.
"L'automòbil sempre ha viscut èpoques de canvi, demostrant ser una indústria robusta però alhora àgil i dinàmica."
Des dels seus inicis, l'automòbil sempre ha viscut èpoques de canvi, demostrant ser una indústria robusta però alhora àgil i dinàmica. La indústria de l’automòbil (gràcies a un conjunt de les forces externes) sempre s’ha mantingut en un equilibri inestable on (1) el temps per aportar nous salts tecnològics era “comparable” als temps de desenvolupament de nous models, (2) la cadena de proveïdors principalment locals permetia un abastiment suficient als fabricants assembladors, i (3) els impactes negatius socials més significatius eren resolts amb la implantació de mesures tecnològiques pal·liatives. Però avui dia, ens trobem davant d'un punt d'inflexió sense precedents, un moment que els experts del sector han anomenat evolució disruptiva i on les forces externes han canviat.
Aquest canvi es produeix en el context de: (1) una societat volàtil, incerta, complexa i ambigua, caracteritzada per ser un entorn inestable amb constants canvis socioeconòmics en múltiples territoris simultàniament; (2) una cadena de valor industrial global on fabricants i proveïdors han de redefinir els seus papers; (3) una redefinició del propòsit del vehicle on el moviment del punt A al punt B d’un bé o d’una persona és un objectiu, però no és el principal valor del producte més centrat en l’experiència de l'usuari i la dada; (4) el temps necessari per a un salt tecnològic significatiu és molt més petit que el temps de desenvolupament d’un vehicle; i (5) els efectes negatius d’una mobilitat no sostenible no poden ser solucionats amb solucions pal·liatives individuals i dirigides sinó amb estratègies globals intersectorials en una nova era de transformació marcada per l'electrificació, la conducció autònoma i la mobilitat connectada. Aquesta situació pot ser un escenari de risc, o un camí d’oportunitat d’innovació disruptiva i transformació del sector cap a l’equilibri estable. Tot dependrà de les estratègies i apostes dels diferents territoris.
No hi ha una manera única i universal que ens porti cap a aquest equilibri estable desitjat, si bé certes apostes poden fomentar un camí d’oportunitat:
1. Fomentar les aliances entre els agents tradicionals i les noves referències empresarials. En els darrers temps, hem estat testimonis de nombrosos anuncis per part d'empreses alienes al sector de l'automoció que busquen redefinir les regles del joc de la mobilitat. Aquests nous actors, principalment empreses tecnològiques, estan desafiant els fabricants tradicionals amb models de negoci innovadors i aproximacions disruptives a la mobilitat. Paral·lelament, l'emergència de noves generacions de consumidors està redefinint les expectatives del mercat. Mentre la Generació Y s'ha hagut d'adaptar a la digitalització, la Generació Z ha nascut ja connectada, mostrant preferència pels serveis sobre els productes, menor fidelitat a les marques i una participació activa en les xarxes socials. La redefinició del vehicle on el propòsit de moviment és un objectiu, però no la principal proposta de valor, hauria de suposar la modificació de l’estratègia industrial i empresarial dels territoris.
2. Disposar d’un accés més ampli a productes tecnològicament més avançats en un temps més curt. La transformació tecnològica del sector s'està manifestant en múltiples àmbits. La fabricació intel·ligent, impulsada per la IA, està revolucionant les línies de producció amb sistemes d'automatització avançada, manteniment predictiu i control de qualitat mitjançant visió artificial. Els vehicles estan evolucionant cap a plataformes autònomes i connectades, integrant-se amb les infraestructures intel·ligents i incorporant sistemes avançats d'assistència a la conducció (ADAS). La comunicació V2X (Vehicle to Everything) està obrint noves possibilitats per a la seguretat i l'eficiència en la mobilitat. Els models de negoci també estan experimentant una profunda transformació. La Mobilitat com a Servei (MaaS) està guanyant terreny, amb sistemes de compartició de vehicles, subscripcions flexibles i integració multimodal. Les solucions digitals estan generant noves fonts d'ingressos a través de serveis personalitzats i actualitzacions over-the-air. En aquest context, la gestió del talent i el coneixement esdevindrà crucial. La generació i preservació de coneixement en aquests àmbits mitjançant la formació contínua i l'actualització constant del portafolis de serveis són elements clau per mantenir la competitivitat del sector en els territoris.
3. La sostenibilitat al centre de gravetat de les nostres decisions. La sostenibilitat i l'eficiència s'han convertit en pilars fonamentals d'aquesta transformació. La reducció d'emissions, l'optimització energètica i l'economia circular són prioritats ineludibles.
4. La digitalització com a motor del canvi. La digitalització, tot i ser un àmbit ampli de treball, ha de limitar-se a la particularitat de cada empresa i els seus interessos específics. Si bé, un punt comú per a tothom de la digitalització es concretarà en donar valor a les dades transformant-les en informació, coneixement i negoci. Les empreses del sector estan adoptant estratègies d'adaptació basades en la digitalització integral dels seus processos i la creació d'aliances estratègiques per formar part d'ecosistemes d'innovació més amplis. En aquest context de transformació, s'està evolucionant cap a un model d’espais de dades superant l'estructura anterior basada en sil·los. Aquest nou model haurà de satisfer les necessitats de tots els usuaris, cosa que permet als més avançats treballar amb grans i variats conjunts de dades, mentre que els altres usuaris més “bàsics” utilitzaran vistes més estructurades. Alhora, la ciberseguretat i la privacitat emergeixen com a reptes crítics que requeriran una atenció constant.
"L'èxit en aquest nou paradigma necessitarà la capacitat d'adaptació a les noves tecnologies i de la creació de nous models de negoci."
En conclusió, el sector de l'automoció viu una transformació sense precedents. Possiblement, les visions i llegat dels pioners del sector no ens seran suficients. L'èxit en aquest nou paradigma (que ens hauria de portar definitivament cap a un equilibri estable) necessitarà la capacitat d'adaptació a les noves tecnologies i de la creació de nous models de negoci basats en aliances intersectorials, en l’adopció ràpida de les tecnologies emergents per un valor diferencial a l’usuari, en posicionar els productes i serveis pensant en la sostenibilitat present i futura, i en utilitzar les tecnologies digitals com a motor per la creació de valor afegit al client. Els agents i territoris que siguin capaços de mantenir l'equilibri entre tradició i innovació, mentre desenvolupen i adopten solucions intel·ligents, digitals, sostenibles, i holístiques seran els que lideraran aquesta nova era de la mobilitat. Aquest escenari presenta grans oportunitats per a les entitats àgils i innovadores que estiguin disposades a abraçar el canvi i participar activament en la definició del futur de la mobilitat, sempre mantenint el focus en la creació de valor a través de les dades i la transformació digital perseguint un propòsit que ja no cerca només anar d’A a B sinó que se n’ocupa de la sostenibilitat i l’experiència.
