El sector salut aixeca a Catalunya 160 milions d’euros en els últims dos anys

El sector de les ciències de la vida i la salut de Catalunya està experimentant un creixement continu. Així ho mostren les xifres del Directori de la BioRegió, que a dia d’avui registra 871 empreses, fet que suposa un augment del 18% respecte de les dades publicades a l’Informe Biocat 2015. D’aquestes empreses, 249 són biotecnològiques, 51 farmacèutiques, 89 de tecnologies mèdiques innovadores, 91 healthtech, 218 proveïdores i enginyeries, 144 de serveis professionals i consultoria, 29 entitats d’inversió actives i 51 farmacèutiques.

La BioRegió compta també amb 14 parcs científics i tecnològics, 12 universitats i 104 hospitals, dels quals 18 són universitaris. Ara mateix la BioRegió compta amb prop de 150.000 professionals altament qualificats, perfils especialment requerits en el sector de les ciències de la vida i la salut.

Amb 160 milions d’euros aixecats durant els últims dos anys, Catalunya se situa entre els 4 centres europeus més importants en aquest sector. Tot i ser un dels països més petits per població, és el primer país d’Europa en empreses farmacèutiques per capita, el tercer en empreses biotecnològiques (per darrera de Suècia i Suïssa) i el quart en empreses de tecnologies mèdiques (per darrera d'Israel, Suècia i Suïssa).

2016, l’any de les inversions a la BioRegió

La facturació de les empreses de la BioRegió, de 16.000 milions d’euros, contribueix en un 7,4% al PIB català.

El 2016 va ser de lluny l’any més exitós en quant a les inversions a la BioRegió, que van superar els 101 milions d’euros. La relació del número d’inversions respecte a quantitats invertides fa palès la magnitud de les inversions aconseguides durant el 2016, molt més elevades que anys anteriors, com la d’STAT- Diagnostica (25 MEUR), Oryzon Genomics (16 MEUR), Aelix Therapeutics (11,5 MEUR) i AB Biotics (11,2 MEUR).

Les expectatives de continuar captant fons durant el 2017 són molt positives. La creació d’un nou fons d’inversió per part d’Ysios Capital i un altre per part de “la Caixa”, així com l’arribada d’un nou fons de ciències de la vida a Barcelona, Alta Life Sciences, que aspira a captar 100 milions d’euros, pronostiquen grans moviments.

També durant el 2016 destaquen operacions com la de Grifols, que continua amb la seva carrera d’adquisició d’empreses amb la compra del 49% de l’estatunidenca Access Biologicals, o com la fusió de Doctoralia amb DocPlanner per crear la major plataforma de salut online del món.

1 nova empresa cada 8 dies

Des del 2010, cada any de mitjana 50 empreses s’estableixen a la BioRegió, el que suposa la creació d’una empresa de ciències de la vida i la salut cada 8 dies. A aquesta bona xifra se suma el fet que la supervivència d’aquestes empreses és alta.

La creació de noves start-up, sobretot en el sector e-health, i les característiques intrínseques del sector fan que la gran majoria d’empreses (92%) de la BioRegió siguin pimes i micro-empreses.

La creació d’empreses també ha estat en part gràcies a l’augment d’acceleradores a la BioRegió. Ara mateix hi ha 20 acceleradores amb projectes de ciències de la vida i la salut al seu portfoli, entre les quals destaca Moebio − iniciativa de Biocat i considerada una de les millors acceleradores de salut a Europa per Tech.eu i HealthStartup Europe l'any 2016.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.