El Sincrotró ALBA posa en marxa la vuitena línia de llum

En la fase inicial de construcció del sincrotró es van construir set línies, cadascuna dedicada a una tècnica científica especifica. Actualment, la instal·lació està engegant la segona i tercera fases en la qual s’implementaran noves línies de llum. La segona fase m’inclou dues, la primera de les quals es va inaugurar el l’octubre passat i ja està en plena operació amb usuaris. La tercera fase inclourà cinc noves línies, la primera ja de les quals ja s’està construint.


Està dedicada a la microespectroscòpia d’infraroig, una de les tècniques científiques més usades per a l’anàlisi química gràcies a la seva gran versatilitat, la no-destrucció de les mostres i la gran quantitat d’informació que genera. La línia es basa en la mesura de l’absorció de la llum infraroja en les mostres que s’estudien, en què les longituds d’ona especifiques absorbides donen informació directa de la naturalesa de les molècules de les mostres. A més, el Sincrotró ALBA genera una radiació d’infraroig d’una qualitat extraordinària que la converteix en una font ideal per a aquest tipus de recerca. Amb tot això, aquesta nova línia abasta diversos camps de la ciència, fet que suposa importants aportacions a la indústria en els àmbits farmacèutic, la cosmètic o alimentari gràcies a les investigacions en ciències de la vida com la biologia o la biomedicina. També fan recerca en aquesta línia empreses dedicades a la fabricació de ciments mitjançant investigacions en ciències de materials i química. Un altre exemple són els avenços en electrònica mitjançant la ciència de superfícies que s’hi porta a terme. A més, la línia permet fer recerca en altres camps de la ciència com la geologia, l’arqueologia i les ciències ambientals, entre d’altres.

La vuitena línia de llum del Sincrotró ALBA s’ha construït a partir d’un disseny completament propi desenvolupat durant més d’un any per equips interns amb membres de diferents disciplines d’innovació i desenvolupament. Aquests grups de treball comprenen camps molt diversos de l’òptica i l’enginyeria òptica, la topografia, l’enginyeria mecànica, l’enginyeria de buit, l’enginyeria civil, l’electrònica, la computació... Dissenyar-la amb recursos propis ha permès, a part d’ajustar exactament el disseny a les necessitats de l’equip científic, encarregar la fabricació de detall de peces mecàniques i electròniques, i adquirir bona part dels components al teixit industrial local, així com també la construcció dels espais i instal·lacions que la línia de llum requereix.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.