El Tibidabo es torna a convertir en un laboratori de física

Més de 2.300 alumnes de 4t d’ESO i batxillerat de seixanta escoles han participat en una nova edició del Fisidabo, una iniciativa liderada per la Universitat Politècnica de Catalunya, des del grau en Enginyeria Física de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria de Telecomunicació de Barcelona, i Barcelona Serveis Municipals que pretén promoure les vocacions científiques entre l’alumnat de secundària.

La iniciativa, que enguany ha arribat a la 5a edició, ha comptat amb 26 propostes d’experiments per, entre altres, calcular l’acceleració, la velocitat i l'energia de la Muntanya Russa, estudiar les forces que actuen al Piratta, mesurar les característiques del moviment circular del Viking i comprovar per què els miralls del Miramiralls reflecteixen les imatges de diferents maneres. La Cuca de Llum també s'ha convertit en un laboratori mòbil perquè els estudiants juguessin a ser enginyers i enginyeres. S'ha proposat a l'alumnat determinar les característiques del seu moviment i calcular la potència que necessita el motor per fer pujar el funicular al punt més alt del Tibidabo.

L'objectiu és proporcionar coneixement a l’alumnat de manera flexible, aportant creativitat i innovació en un entorn lúdic però mantenint el rigor acadèmic. També es volen destacar referents femenins i trencar estereotips per potenciar les vocacions científiques entre les noies.

Al llarg d’aquest divendres també s’ha desenvolupat el Fisidabo Hipàtia, una jornada pionera que fa deu anys i que va ser creada per fomentar l’aprenentatge pràctic del procés científic. En aquest cas, són els alumnes de batxillerat internacional de Ciències Matemàtiques CELLEX els qui presenten propostes.

El Fisidabo forma part d’un projecte educatiu complet que ja ha comptat amb el Visions STEAM Fòrum, per a estudiants de 4t d’ESO i batxillerat i el Visions STEAM  Anella, que es va celebrar a l’Estadi Olímpic. Enguany, el programa incorpora una sessió, el Visions STEAM- ZOO per a estudiants de 1r i 2n d'ESO. D'aquesta manera quedaran coberts tots els períodes educatius de la secundària, des de 1r d'ESO a 2n de batxillerat. En total, s'estima que aquest 2022 es beneficiaran de les activitats STEAM més de 6.000 adolescents.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.