Electra Caldense celebra el seu centenari

Avel·lí Xalabarder i un grup de pioners van constituir l’Electra Caldense a Caldes de Montbui (Vallès Oriental) l’any 1917. L’empresa, una referència al sector, ha aconseguit fer front a esdeveniments històrics tan importants com les dues guerres mundials, la guerra civil espanyola, la dictadura franquista, les grans crisis econòmiques i la competència d’altres grans empreses energètiques.

“A l’Electra Caldense som distribuïdors d’electricitat de proximitat. L’any 1903 el meu avi va poder il·luminar per primer cop Caldes de Montbui gràcies a l’aprofitament del salt d’aigua de San Miquel de Fai; poc després, l’any 1907, un grup de pioners constitueix formalment l’empresa”, asseguda Albert Xalabarder, descendent dels fundadors i conseller de l’Electra Caldense. “Estem molt orgullosos de distribuir energia a les llars i a les indústries de 10 poblacions del Vallès, amb un servei de qualitat i un alt grau de satisfacció dels nostres clients, que al cap i a la fi també són els nostres veïns”, afegeix Xalabarder.

Ara, l’empresa ha decidit donar a conèixer la seva trajectòria, juntament amb l’evolució de la generació i distribució de l’electricitat a Catalunya al servei de les necessitats socials, industrials i econòmiques del Vallès, commemorant el seu primer segle de vida a una exposició a l’ESEIAAT.

Fotografies de l’època, documents històrics o aparells, entre altres coses. Això és el que podran veure els visitants al llarg de l’exposició, on podran gaudir d’un recorregut pel qual descobrirà l’història d’Electra Caldense, a més de l’evolució del sector elèctric des dels inicis de la segona revolució industrial fins a les dues primeres dècades del segle XXI. També podran veure una gran quantitat d’aparells, com els primers transformadors, o des dels primers comptadors domèstics fins al comptador actual, intel·ligent i digital.

El centenari d’Elecra Caldense i la seva exposició han suposat un manifest de l’importància de l’emprenedoria pel que fa a l’evolució industrial, social i econòmica. L’exposició romandrà oberta fins al 10 d’Abril. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.