"The Elements of Power"

the elements of power

Fa anys que estem vivint una explosió detota mena d'innovacions tecnològiques. En la major part dels casos es tracta de nous o millors aparells electrònics (mòbils, tauletes, assistents intel·ligent...), aplicacions d'energia sostenible (panells fotovoltaics, aerogeneradors, bombetes LED i tota mena de dispositius d'alta eficiència), així com els nous vehicles híbrids o elèctrics, i molts d'altres.

Per una altra banda, de tant en tant sentim a parlar de conflictes en països llunyans relacionats amb l'extracció de minerals exòtics com el Coltan o els òxids de liti. Quina és la relació entre aquests dos aspectes del món en que vivim?

Com a enginyers no podem ignorar que molta de la tecnologia que mou el mon actual depèn, ja no tant de recursos com acer i petroli, sinó d'altres elements més exòtics com el neodimi, el liti, l'indi, el tàntal, el cobalt, i altres terres rares.

Aquest llibre ens acompanyarà en un recorregut per tot el món i tot el cicle de vida d'aquests elements, des de les explotacions mineres on s'extreuen, sovint sense cap mena de seguretat o preocupació pel medi ambient; els foscos i a voltes il·legals camins comercials pels que viatgen (el 85% d'aquest elements s'extreuen a la Xina, però la Xina en restringeix l’exportació); fins als interessos polítics i geoestratègics que influencien on s'utilitzen per fabricar els aparells que s'han convertit en imprescindibles el mon del segle XXI. També ens mostrarà perquè les explotacions mineres d'aquests elements a Europa i als Estats Units van ser negligides fins al seu abandonament i tancament, i perquè fa una anys fabricants japonesos van haver de tancar moltes de les seves fàbriques d'electrònica per obrir-ne de noves a la Xina.

En resum, un viatge fascinant sobre les complexes relacions entre la tecnologia, la sostenibilitat i tecnologia verda i els interessos geoestratègics del mon en que vivim. Aspectes que, en tant que enginyers informats, no podem ignorar.  

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.