Els 10 premis DonaTIC 2021

Vuit dones i dues entitats han rebut aquest dimecres els premis DonaTIC, els guardons que des de fa set anys organitza el Departament de Polítiques Digitals per visibilitzar les dones que es dediquen al sector tecnològic.

En la categoria d’Emprenedora, el guardó ha anat a parar en mans de Cristina Corchero Garcia, doctora En Estadística i Investigació Operativa i fundadora de l’empresa Bamboo Energy. A més, és líder d’un grup de recerca en l’aplicació de la intel·ligència artificial i els mètodes d’optimització en l’àmbit de l’energia i ha treballat per la composició del grup de recerca fos paritari i oferís igualtat d’oportunitats a totes les persones.

Pel que fa a la categoria d’Empresària, la guanyadora ha estat María Jesús Salido Rojo, enginyera de Sistemes de la Informació i fundadora de SocialDiabetes, una start-up de l’àmbit de la salut que comercialitza una plataforma digital de reconeixement internacional per a la gestió de la Diabetis.

L’enginyera de Telecomunicacions Anna Benavent Navarro, CIO a l’Hospital Parc Taulí de Sabadell ha estat reconeguda amb el premi DonaTIC en la categoria de Professional. Benavent ha desenvolupat un projecte per transformar i millorar el sistema de salut, especialment l’atenció que donen els hospitals de la Xarxa de Salut Pública de Catalunya, utilitzant les TIC com a palanca de canvi per fer sostenible els dispositius assistencials i alhora potenciant el canvi cultural per aconseguir hospital digitals més eficients i amb millors resultats per als seus pacients.

En la categoria Acadèmica s’ha endut el premi  Alicia Fornés Bisquerra, doctora en informàtica. Fornés ha liderat nombrosos projectes nacionals i internacionals de recerca per millorar el reconeixement automàtic de manuscrits textuals i gràfics, contribuint a la preservació i difusió del patrimoni cultural i històric. Actualment impulsa la creació de la ‘Catalonia Time Machine’ que té per objectiu crear un simulador computacional per visualitzar milers d’anys d’història de Catalunya.

La matemàtica Maria José Lodeiros ha estat reconeguda per la seva tasca de Divulgadora. Lodeiros té més de 20 anys d’experiència al món de les TIC, 17 dels quals ha exercit a la consultoria on desenvolupa la seva carrera professional, Everis. En aquesta categoria, Elisenda Rosanas, coordinadora de Fulls d’Enginyeria, d’Enginyers Industrials de Catalunya ha estat finalista.

Isabel García Baños, graduada en Enginyeria Electrònica Industrial i Automàtica i Màster europeu en Enginyeria de Sistemes Informàtics Incrustats s’ha emportat el premi DonaTIC en la categoria Revelació. García Baños, que no ha pogut assistir a l’acte, ha estat impulsora i organitzadora de l’EMECS-thon, una marató de sistemes incrustes. Actualment és CEO i confudadora d’Eways, una empresa emergent dedicada a reduir les deixalles electròniques produïdes als països del nord global i és CEO i cofundadora de Bleta, una altra empresa emergent que vol eliminar la bretxa digital a la tercera edat i apropar les noves tecnologies a la gent gran. Durant la COVID-19 ha impulsat una campanya per recollir dispositius mòbils de particulars i empreses i preparar-los per al seu ús als centres sanitaris i residències.

Les estudiants, també premiades

Els premis DonaTIC han reconegut Marta Bertran Ferrer, graduada en Enginyeria Telemàtica i estudiant de doble grau de màster EIT Digital en Cloud i Infraestructures de Xarxa amb menció en Innovació, com a EstudiantTIC. Actualment treballa en el projecte final de màster al CERN on està desenvolupant la incorporació de supercomputadors en el conjunt de recursos que constitueixen la seva Grid.

Sara Puig Cabruja, per la seva banda, ha estat premiada com a EstudiantFP. Puig és graduada del Cicle Formatiu Superior en desenvolupament d’aplicacions multiplataforma i del Cicle Formatiu de Grau Superior de desenvolupament d’aplicacions web. El projecte desenvolupat, fa ús del reconeixement de figures planes dibuixades a mà amb intel·ligència artificial. ajuda a les noies i nois de primària a associar figures planes a figures tridimensionals que es visualitzen en realitat augmentada.

Les iniciatives referents

La iniciativa ‘CoE Women on Fairness’, d’Everis s’ha endut el premi en la categoria d’Iniciativa Referent Empresarial. Es tracta d’un grup de dones que ha creat un programa formatiu per reduir els biaixos de gènere que perpetuen els algoritmes i promou la intel·ligència artificial ètica més igualitària i inclusiva i que vol trencar amb el tecnopatriarcat. L’objectiu és ajudar a construir una societat on el sector TIC sigui no només una eina sinó un exemple d’una societat inclusiva, justa i igualitària.

Enginy-era, una entitat social per a fer arribar les disciplines STEAM a infants i joves a través d’activitats, projectes i tallers amb la intenció de trencar els estereotips de gènere o altres discriminacions, han estat reconegudes amb el premi DonaTIC d’Iniciativa Referent d’Entitat.

Set anys de premis però “molta feina per fer”  

El vicepresident i conseller de polítiques Digitals, Jordi Puigneró, ha recalcat que “la millor política social és donar feina a la gent” i ha especificat que el “millor ajut” a una dona és “apoderar-la”. Puigneró ha situat “l’apoderament digital” com el primer objectiu del Departament. Puigneró, que va impulsar els premis ara fa set anys quan era director general, creu que els guardons DonaTIC han servit per visibilitzar i fer referents dones del sector TIC però alerta que “queda molta feina per fer”.

La directora general de Societat Digital, Joana Barbany, ha clos l’acte i, en la seva intervenció, ha reconegut que els premis han començat a donar els seus resultats perquè s’ha aconseguit “un canvi mentalitat” en el sentit que ja hi ha “consciència que el sector necessita les dones”. Per Barbany, tot i que les dades continuen no sent bones – a Enginyeria Informàtica, per exemple, encara hi ha menys d’un 10% de matriculades- hi ha “brots verds” perquè augmenten les dones que treballen al sector TIC. Barbany, que ha avançat que les properes setmanes el Govern presentarà el pla DonaTIC en el sector aeroespacial i en ciberseguretat, reconeix que encara hi ha “molta feina a fer”. Per això,d emana “més homes DonaTIC” i més col·laboració público-privada.  
Aquesta va ser una demanda que també ha fet la presidenta del jurat i directora de l'Observatori Dona, Empresa i Economia de la Cambra de Comerç de Barcelona, Anna Mercadé. Mercadé, a més, ha demanat que sigui el Departament d’Educació qui “es posi les piles” per poder millorar les xifres de noies que accedeixen a les branques més tècniques. Mercadé ha aprofitat per reclamar un repartiment dels pressupostos “amb visió de gènere”.

Hypatia I, la missió femenina a la MDRS

L’acte de lliurament dels premis DonaTIC, celebrat al CosmoCaixa, van comptar amb la conferència de l’astrofísica catalana Mariona Badenes-Agustí, actualment doctoranda en Ciències Planetàries al Massachusetts Institute of Technology d’EUA. Badenes-Agustí ha explicat detalls de com s’estudien els exoplanetes i ha presentat Hypatia I, la missió que vol dur a terme al costat de vuit dones més al Mars Desert Research Station l’abril del 2023. Per Badenes-Agustí, que de petita volia ser astronauta, és una “declaració d’intencions” perquè n’hi hagi més d’una amb l’objectiu de realitzar investigacions relacionades amb l’espai en un entorn de simulació marciana des d’un punt de vista multidisciplinari. A més, també vol “inspirar” altres generacions a seguir carreres relacionades amb les STEM.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.