Els Premis Bonaplata 2021

L’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d’Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) ha tornat a premiar projectes que tenen com a finalitat l’interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya. L’objectiu dels premis Bonaplata, que arriben a la 29a edició, és sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial, testimoni de la nostra història. “

Un estudi sobre la indústria text d’Alfarràs, de Ramon Dalfó, ha guanyat el Premi Estudis que atorga la Fundació Caixa d’Enginyers. S’ha concedit també un accèssit a “Diagnosi i avantprojecte de valoració del potencial turístic del patrimoni industrial del Vallès Occidental” d’Ondara Arquitectura SLP i la Promoció del Servei de Turisme del Consell Comarcal del Vallès Occidental.

El Premi Especial de Patrimoni en la categoria de col·laboració amb l’Associació del Museu de  la Ciència i Tècnica de Catalunya va anar a parar al Port de Tarragona, mentre que el de la categoria de Reivindicació de la memòria històrica Industrial” el guanyador és el documental “L’últim torn. Mig segle d’història de SATI (1961-2014)” de l’Associació Memòria Visual, impulsora del projecte.

El Premi Especial de Patrimoni en la categoria “Per una acció en el camp de la didàctica del patrimoni industrial social i tècnic” ha estat per a l’exposició “La Vaga de la Canadenca. En el centenari de la mobilització obrera que va aconseguir la jornada laboral de 8 hores. 1919-2019.” En la categoria “Patrimoni per la promoció del turisme industrial” el premi ha estat per a la publicació “Catalunya industrial. La guia per descobrir el Patrimoni Industrial del nostre país” del periodista Daniel Romaní. Finalment, en el bloc d’aquests Premis Especial de Patrimoni, en la categoria “Difusió”, es va premiar l’obra '200 anys de la fàbrica dels panyos de Manresa. Monogràfic de Dovella.' revista cultural de la Catalunya Central, del Centre d’Estudis del Bages.

Per la seva banda, 'FABRA & COATS: Transformació de la nau d’emmagatzematge de fils en un complex d’habitatges socials i equipament per a la colla castellera Jove de Barcelona', de Roldán+Berengué arquitectes, obra promoguda per l’institut Municipal d’Habitatge i Rehabilitació de Barcelona s’ha endut el Premi Rehabilitació. El jurat va decidir atorgar dos accèssits en aquesta categoria; un per al projecte de reforma de nau industrial per allotjar un magatzem i comerç de Pons Puig Arquitectura, obra promoguda per la Subministradora del Vallès i un altre per al 'Parc de les Aigües. El valor del lloc. Intervenció de condicionament, millora i restauració paisatgística del Jardí Industrial' de Cream estudio i promoguda per Agbar.

En la categoria “Béns Mobles” el jurat va fallar per la Nau-Museu de Material Històric FGC de l’estudi d’arquitectura Mora-Sansivens + AMOO Studio, promoguda per Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya.

El jurat del Premi Col·laboració amb el Sistema Territorial i l’Associació del Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, format pels membres de la Comissió de directors dels Museus, van decidit atorgar un premi a Josep Maria Masó, enginyer tèxtil del Gremi de Cintaires per estar un dels motors en la recuperació del patrimoni cintaire al nostre país, especialment pel que fa a les col·leccions del Museu de la Tècnica de Manresa.

Premis als Joves

Com que per la pandèmia, l’any passat no es van poder atorgar, el lliurament de premis en aquesta categoria va incloure els Premis Joves 2020 i 2021.

Del curs passat, ‘Les serradores i la família Prats’, de Roger Prats Pavia, de l’INS Joan Puig i Ferreter de La Selva del Camp ha estat el reconegut amb el premi Bonaplata Joves. Dirigit per Esmeralda Jiménez, és un treball de recerca històrica amb fonts orals i estudi en arxius històrics, que requereix un gran esforç de documentació. Albert Prieto Soler de l’INS Vilablareix va rebre una menció especial per ‘Visita virtual’ del Museu de la Terrissa de quart.

També es va premiar ‘L’Estudi, disseny i construcció d’una trompa d’aigua’ de Miquel Prats Pavia de l’INS Joan Puig i Ferreter de La Selva del Camp. Dirigit per Lluís Pagès es tracta d’un projecte tècnic interessant i ben plantejat que analitza com millorar els objectius i com detectar noves línies d’investigació.

Els premis Bonaplata Joves de l’edició d’enguany van recaure en el treball ‘Un tomb per la història del vidre bufat a Vimbodí i Poblet de Judit Garcia Tombas del INS Joan Puig i Ferreter,  de La Selva del Camp i dirigit per Jordi Serra Ferré. També es va el treball ‘Sistema domòtic amb Arduino Raspberry’ d’Eric Casañé Torras de l’INS Ramon Colli Rodés de Lloret de Mar, dirigit per Joan Fluvià.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.