Els preus de l’energia tornen a batre rècords

Els preus de l’energia han tornat a batre rècords el primer trimestre de 2022 amb valors superiors als registrats els trimestres anteriors i molt superiors als que es van registrar durant el mateix període de 2021. La mitjana és de 228,41 €/MWh, és a dir, 183,71 €/MWh per sobre de la mitjana del mateix període al 2021. S’ha donat, doncs, una crisi de preus sense precedents.

Així ho recull l’informe que elabora cada trimestre la consultora ONSEN amb membres de la comissió d'Energia dels Enginyers Industrials de Catalunya per analitzar l’evolució dels preus energètics trimestre rere trimestre.

L’any 2021 va començar de forma molt irregular durant el primer trimestre, mentre que en el segon es van mantenir uns preus força elevats. Al tercer trimestre van seguir pujant progressivament dia rere dia i durant el quart trimestre es van batre tots els records de preu. En aquest primer trimestre de 2022, la tònica ha estat la mateixa, arribant a pics de fins a 700 €/MWh, un valor que fins fa uns mesos era totalment inversemblant. La previsió és que durant el 2022 els preus segueixen elevats però poden començar a reduir-se progressivament.

S'atribueix aquesta gran pujada principalment a l'increment dels drets d'emissió del CO₂ en la producció elèctrica, sumat a la incertesa al respecte del subministrament de gas a Europa, cosa que ha produït una inflació en el seu preu, també sense precedents. De fet la pujada experimentada pel gas natural ha estat més accentuada proporcionalment, registrant per aquest primer quadrimestre de 2022 uns valors de 97,41 €/MWh enfront els 76,51 €/MWh registrats al mateix període de l’any passat.

El preu dels drets d'emissió de CO₂ se situa als 83,21 €/tCO₂, un valor alt considerant la forta caiguda que va experimentar al març de l'any passat, moment des del qual el preu pràcticament no ha fet més que pujar.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.