Energia renovable en sòl públic

Plaques fotovoltaiques a les estacions de l'L10 Sud, a l'edifici corporatiu de FGC o a la coberta de cinc llotges de peix, a dues depuradores de Sabadell o lloguer de sòl per nous projectes. Les possibilitats d'aquest tipus d'energia renovable són moltes i per aquest motiu, i en la seva aposta per aquest tipus d'energia, el Departament de Territori i Sostenibilitat té en marxa diversos projectes per aprofitar el sòl públic o infraestructures ja existents o en construcció per donar un bon impuls a les energies renovables, en el marc de l'Agenda Verda i els Objectius de Desenvolupament Sostenible.

L'INCASÒL té previst llogar finques en sòl no urbanitzable per destinar-ho a parcs fotovoltaics. Seran uns terrenys que es comercialitzaran a través d'un concurs i seran propers als sectors industrials per facilitar-ne l'ús a les empreses Per exemple, la primera licitació serà d'una finca de 179 hectàrees de l'Alt Camp que s'obrirà d'aquí a pocs dies. Són uns terrenys al terme municipal del Pla de Santa Anna. Es preveu que es valori, en el concurs, la integració paisatgística del parc fotovoltaic en el territori seguint una sèrie de criteris mediambientals i urbanístics. També es tindrà en compte, a banda de l'oferta econòmica, el fet que es mantingui dins del possible l'explotació agrícola i ramadera simultàniament a l'explotació del parc i que els ofertors estiguin constituïts com un comunitat energètica d'energies renovables. Les empreses que compleixin els requisits de capacitat que estableix la normativa bàsica del sector elèctric podran participar en el concurs, que es preveu amb un lloguer de 35 anys amb un període de carència de 13 mesos i una fiança de 2.000.

Paral·lelament, el Departament també té en marxa el projecte d'instal·lació de plaques fotovoltaiques a les estacions de l'L10 situades al tram de viaducte (Zona Franca, Port Comercial, Europarc i Zal i Riu Vell) i a la coberta dels tallers de TMB a la Zona Franca, on s'hi instal·laran 4.850 plaques. Aquest doble projecte representarà un estalvi en emissions de CO2 de més de 1.200 tones a l'any, comptant les que s'eviten en la producció mateixa de l'energia verda i l'entrada en funcionament de les noves estacions de transport públic, que comportaran una reducció del trànsit rodat, equivalent a les emissions del recorregut diari mitjà de 275.000 vehicles. La inversió és de prop de 3 MEUR.

Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) també ha fet una aposta en aquesta línia, després de reduir un 72%, el 2019, les messions de gasos amb efecte hivernacle gràcies a la compra d'energia verda d'origen renovable i certificada. Pel 2021, es preveu que tota l'energia que consumeixin els trens serà 100% d'origen fotovoltaic. A més, s'instal·laran més de 300 plaques a les estacions de Sant Andreu de la Barca, Sant Boi i Rubí per reduir el consum energètic i evitar l'emissió de gasos contaminants, que se sumen a les que ja s'han instal·lat a l'edifici corporatiu, a Barcelona, i al Centre Operatiu de Rubí. FGC també treballa per instal·lar plaques al Centre Operatiu de Martorell i a l'estació de la UAB.

Amb una inversió de 368.000 euros, els Ports de la Generalitat, per la seva banda, ja compten amb 800 plaques a les cobertes de les cinc llotges de peix als ports de Roses, Palamós, Arenys de Mar, Vilanova i la Geltrú i Sant Carles de la Ràpita. També se n'han col·locat a les oficines de la Zona Portuària Sud a la Ràpid. En tota, es calcula que s'estalviaran 115,5 tones de CO2, equivalent al recorregut diari mitjà de 25.000 vehicles.

A més, l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) està desplegant el Programa d'Estalvi i Eficiència Energètica al sanejament de Catalunya i espera que el 78% de les necessitats energètiques de les depuradores provinguin de fonts pròpies renovables. Actualment és del 14% i pel 2021 s'ha fixat el 18%. L'ACA ha projectat implantar de manera progressiva instal·lacions d'energia fotovoltaica en diverses depuradores catalanes fins arribar a la potència de més de 90MW. Entre el 2020 i el 2021, prop de 65 depuradores ja tindran plaques. Però aquest no és l'únic focus de l'ACA, ja que també preveu la generació i ús del biogàs a partir dels processos de depuració de les aigües residuals. Actualment, l'energia generada a partir del biogàs és de 44 GWh/a, que representa un 14% del consum renovable i que comporta un estalvi energètic en la compra d'electricitat de 4,3 MEUR/any. A més, també preveu millorar l'eficiència energètica en les instal·lacions de sanejament per reduir-ne el consum al voltant d'un 10%.

Per últim, l'empresa pública CIMALSA ha establert un full de ruta per incidir en els projectes destinats a l'autoconsum de les instal·lacions pròpies i destinats al consum elèctric dels polígons gestionats per la companyia com són Sallent, Alguaire, Reus i Vilobí d'Onyar-Riudellots de la Selva.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.