Enginyeres ''brillants i intel·ligents'' per a liderar

La dona enginyera acostuma a ser ''brillant i intel·ligent'' però es manté en un segon terme en l'àmbit professional. Sigui per l'aturada que suposa una eventual maternitat o per altres motius com ara no ''conèixer-se, reconèixer-se, i comunicar el valor que aporten''. És, doncs, un perfil professional a qui li costa ''expressar-se''. Així ho diagnostica Imma Tena, especialista en Desenvolupament de Talent i Carreres Directives, que, amb una llarga experiència en el món de la direcció de recursos humans i el lideratge generacional, es dedica a orientar professionals, homes i dones, que vulguin rellançar la seva trajectòria professional i promocionar-se en la direcció desitjada. En aquest sentit, Tena, que admet una gran admiració pel col·lectiu d'enginyers, reconeix que aquest tipus de professionals, en general, s'orienten a resoldre problemes i als reptes intel·lectuals i ''s'obliden'' de donar visibilitat i connectar-se entre ells, impulsant la seva carrera.

Això passa tant en homes com en dones, però Tena especifica que en un entorn ''bastant masculinitzat'', la dona enginyera ''es reafirma'' encara més en un segon terme i acaba patint unes ''barreres duplicades'' per promocionar-se dins l'empresa o en companyies externes. ''He vist gent brillant que no s'ho creu'', diu Tena.

Amb l'objectiu de revertir aquesta situació, Tena ha patentat una metodologia de desenvolupament, Liderat360® que, a partir d'unes sessions presencials en grup es va una avaluació holística on es treballen cinc competències clau molt valorades en el mercat professional. En una entrevista als Fulls d'Enginyeria, Tena ha explicat que s’han de concretar i definir els objectius per tal d'elaborar un 'pla d'actuació'  amb l'objectiu clar que els participants es promocionin

Tena, que ja fa temps que es mou per aquests àmbits, recalca que el 50% dels MBA són enginyers i que les dones, abans, estaven en silencia i en canvi, ara, volen començar a fer-se sentir. Per això, el que ja li ha funcionat en un entorn heterogeni, Tena ho integra ara en un programa de formació exclusiu, Tena ho integra ara en un programa de formació exclusiu i específic, el Programa d’Empoderament dona STEM, integrant la metodologia del Lidera't. Organitzat per Enginyers Industrials de Catalunya, per primera vegada el programa va dirigit exclusivament a les dones enginyeres que no volen posar límits a la seva trajectòria. Treballarà, doncs, les competències clau, les candidatures de les assistents, els valors i les motivacions de cada candidata, i s'hi farà una presentació pràctica per posar en ordre tot allò après en les tres sessions del curs.

''Les enginyeres tenen un punt de tímides'', diu Tena, i l'entorn masculí que els ha acompanyat al llarg de tota la carrera les ha fet ''conservadores''. La seva experiència conclou que gràcies a la metodologia d'aquestes sessions, els assistents acaben senti més proactius, tant dins la pròpia empresa com fora, en la vida personal i professional.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.

stem