Enginyeria contra el canvi climàtic

L’enginyeria és una de les disciplines cridades a liderar la lluita contra el canvi climàtic per assegurar un futur just per a tothom. L’Agenda 2030 recull les mesures necessàries per complir amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de l’Organització de les Nacions Unides i que els estats membres haurien d’incorporar en les seves polítiques de sostenibilitat. En el cas espanyol, es va incorporar en el Ministeri de Drets Socials i Agenda 2030.

En una entrevista a Fulls d’Enginyeria pel Dia Mundial Contra el Canvi Climàtic, Sílvia Nadal, responsable del grup de treball de Canvi Climàtic i Contaminació Atmosfèrica d’Enginyers Industrials de Catalunya, destaca les cinc àrees on l’enginyeria és clau per lluitar contra el canvi climàtic.

1. Eficiència

Un dels objectius de l’enginyeria és aconseguir mantenir els mateixos nivells de producció tot i consumir una quantitat menor de recursos i energia. Per aconseguir aquesta meta, també s’ha de comptar amb una major eficiència logística, és a dir, afavorir el consum de matèries primeres de proximitat i la producció de l’àmbit local.

2. Economia circular

L’economia circular és un model econòmic que recull la importància de l’eficiència energètica i de recursos comentada en el punt anterior. El model circular també implica la reducció de residus al mínim, ja que com mostren dades de l’Eurostat, els països membres de la UE generen més de 2.500 milions de tones de residus a l’any, fet que és completament insostenible pel nostre planeta.

Per reduir tots aquests residus, l’economia circular vol compartir, llogar, reutilitzar, reparar, renovar i reciclar materials i productes, fet que augmentaria el cicle de vida dels productes i acabaria amb l’obsolescència programada.

3. Energies renovables

L’enginyeria de les energies destaca en aquesta lluita a contrarellotge. Les energies renovables no només són beneficioses per al medi ambient sinó que el seu ús ajudaria a aconseguir la independència energètica del territori. Per tant, en incentivar l’obtenció i producció d’energia neta, també hi ha uns beneficis indirectes amb l’estalvi de les compres de combustibles fòssils com el gas o el petroli petroli i reduir la dependència respecte països inestables.

4. Mobilitat no contaminant

Amb l’ajuda de les energies renovables, s’ha de potenciar una mobilitat no contaminant. Els cotxes elèctrics o d’hidrogen són exemples d’una mobilitat de zero emissions. L’enginyeria també té el repte de dissenyar els projectes per millorar el sistema de transport públic i adequar-lo a les noves necessitats socials i mediambientals, així com encarregar-se de les infraestructures com els ports i aeroports.  

5. Tecnologia d’absorció de CO2

Un dels clars objectius en la lluita contra el canvi climàtic és reduir l’emissió de gasos d’efecte hivernacle com el CO2. Tot i això, és possible que amb la seva reducció no sigui suficient i per això s’ha desenvolupat una nova tecnologia que captura el CO2 de l’atmosfera. D’aquesta manera es podria convertir el gas amb efectes negatius en una substància amb efectes innocus mitjançant un procés de filtratge.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.