Enginyeria i informàtica, les carreres amb més ocupabilitat

Fa poc que ha acabat el curs i els joves que han finalitzat els seus estudis es troben en la difícil tasca de trobar feina. Les possibilitats d’aconseguir un lloc de treball no són les mateixes per a tothom, existeixen moltes diferències segons els estudis que s’hagin cursat. Les persones llicenciades en enginyeria i informática són les més afortunades, així ho diu l’estudi publicat la setmana passada pel Ministeri de Ciència, Innovació i  Universitatsr  "Inserció laboral dels titulats universitaris. Curs 2013-2014". 

Estudiar informàtica o alguna enginyeria ofereix més possibilitats de tenir un treball al quart any d'acabar la carrera, a diferència de Dret i Humanitats, que són les carreres que menys possibilitats ofereixen.

Els universitaris que van acabar Dret i Humanitats en el curs 2013-14 van registrar un 55,7% i un 57,6% d'afiliació a la Seguretat Social, respectivament, als quatre anys de finalitzar els seus estudis, la qual cosa suposa els pitjors percentatges d'ocupabilitat respecte a la resta de carreres. Per contra, el 84,6% dels estudiants que van acabar Informàtica en el citat curs 2013-2014 estaven afiliats a la Seguretat Social en 2018 i els estudiants d'Enginyeria també superaven el 80% d'afiliació en aquest període.

Segons l’informe publicat pel Ministeri, al quart any d'haver acabat la carrera, gairebé el 30% (el 27,7%) dels 233.626 graduats en 2013-14 no estan afiliats a la Seguretat Social. Només un 8,9% són autònoms. Del 72,3% afiliats, el 51,7% són indefinits i el 79% treballen a temps complet.

És cert que entre els enginyers i els informàtics sempre hi ha hagut poc atur però fa uns anys eren llocs de treball que no es valoraven suficient. Sobretot els informatics que estaven als soterranis i ara les empreses els col·loquen als àtics de les oficines i ofereixen privilegis per retenir-los. I a les consultores, que tenen una cultura corporativa molt diferent de la de les empreses emergents i menys atractiva per als joves, els millors enginyers guanyen a vegades més que els mateixos socis.

La demanda d’informàtics i enginyers de telecomunicacions s’ha disparat més enllà de les empreses del sector, per la digitalització de tots els sectors tradicionals. La creixent demanda d’enginyers coincideix amb la falta de vocacions per cursar els estudis corresponents: només el 19,5% dels universitaris catalans fa enginyeria o arquitectura i el seu nombre ha baixat respecte a fa vint anys, segons Telecos.cat.

Diferències entre sexes

L'informe segrega per sexe les dades, així indica que durant el curs 2013-14 les dones graduades van ser  el 58,5% del total, tot i que en els estudis d’enginyeria les dones continuen sent minoria i només representen el 24,9%.

Pel que fa a les retribucions, les retribucions mitjanes a les empreses privades superen en tots els casos a les retribucions mitjanes de les publiques. Així mateix, les retribucions mitjanes dels homes són més altes que les de les dones, sent la retribució global al quart any de graduar-se de les dones de 25.044 euros enfront de 27.668 euros dels homes.

El percentatge d'homes (no es compten els autònoms) que cotitzen en el grup més alt d'afiliats a la Seguretat Social (més de 36.000 euros) és més de 7 punts percentuals major que el de les dones el primer any després d'acabar la carrera i de pràcticament 10 punts percentuals major al quart any. En canvi, en el cas dels grups de cotització més baixos (de 6.000 a 12.000 euros i de 12.000 a 18.000 euros), el percentatge de dones que cotitzen en aquests grups és lleugerament major que el d'homes. 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.