Enginyeria, sí, però... quina?

Més de 120 títols de graus universitaris porten, al nom, enginyeria. Elèctrica, de l’energia, de Materials, Informàtica, Biomèdica o de Telecomunicacions. Industrial o Aeronàutica. Forestal, agrària o ambiental. N’hi ha per triar i remenar; els graus més innovadors contrasten amb els més clàssics. Escollir no és fàcil. I per això, els estudiants que no estan decidits per cap en concret, poden fer al Saló de l’Ensenyament, la cita anual per ajudar a escollir els estudis als alumnes de Secundària, tant de Batxillerat – que ho tenen a tocar- com de l’ESO.

Per fer-ho, els mateixos estudiants de les universitats participen de la promoció dels diferents estudis explicant la pròpia experiència. És el cas de l’Àlex Ferrando, estudiant del Grau de Ciència i Enginyeria de Dades de la UPC, aquest any ha trobat “més dispersió” en el que volen els estudiants, un fet que li ha sorprès. Amb uns estudis poc coneguts com els seus, li demanen sobretot de què tracta i la diferència amb altres estudis d’enginyeria. En Marcel Bruguera s’encarrega de promocionar Enginyera Industrial a la IQS i s’ha sorprès de la quantitat d’estudiants que els arriben fent 4t d’ESO. La majoria, diu, dubten sobre quin enginyeria fer els destaca que Enginyeria Industrial és “la més general”. La Laia Raurell, estudiant del Màster d’Enginyeria Industrial, fa el mateix amb la seva carrera. Li pregunten sobretot per les notes de tall, les sortides. Per convèncer-los ho té clar: “és dura però val la pena si els agrada l’enginyeria per canviar coses”. La Paula Ayora és una de les estudiants que s’han acostat a demanar informació per Enginyeria en Tecnologies Industrials. Fa el batxillerat tecnològic i li agradaria la innovació i la producció industrial. En Bru Solà dubta entre Industrials o Aeronàutica però veu que com que li agrada la tecnologia en general, a Industrials podria “tocar molts àmbits i especialitzar-se més endavant”.

Video

Les universitats catalanes hi presenten fins a una vintena de nous graus per al curs 2022-2023. En l’àrea d’enginyeries, les novetats es redueixen al Grau en Intel·ligència Artificial de la Universitat Autònoma de Barcelona, que passa de títol propi a títol oficial, i el Grau d’Enginyera de la Salut, una nova oferta de La Salle, en col·laboració amb Blanquerna, a la Universitat Ramon Llull.

Aquesta és una de les grans novetats del Saló, que torna després de dos anys de pandèmia. En declaracions a Fulls d’Enginyeria, Soraya Feliz, del Departament d’Orientació Acadèmica i Admissions de la Salle, explica que els darrers anys havien constatat que cada vegada hi havia “més demanda” de perfils d’enginyers formats en l’àmbit de la salut per donar resposta a la necessitat del sector sanitari i la tecnologia que està associada als nous reptes a partir de, per exemple, braços robòtics, màquines per a quiròfans o aparells per a controlar o diagnosticar malalties. Per això han dissenyat el nou programa en el qual Blanquerna hi aporta la vessant de salut i la Salle la de les assignatures més específiques del camp de la tecnologia. Els estudis comencen amb 30 places i confien també, en poder atraure més noies, ja que el sanitari és un àmbit que desperta més interès entre les estudiants.

Els PARS, la novetat de la UPC

La Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) és, sens dubte, la que més estudis ofereix en Enginyeria i tecnologia. La principal novetat del curs vinent és la posada en marxa de deu Programes Acadèmics de Recorregut Successiu (PARS), una iniciativa que va avançar el director de l’ETSEIB, Enric Fossas, en una entrevista a Fulls d’Enginyeria. Amb els PARS es vol reforçar la formació integral de l’estudiant. L’accés als programes es farà directament des de la preinscripció universitària i permetrà a l’estudiant cursar de forma consecutiva el màster. A més, podrà accedir un itinerari específic que permetrà, per exemple, cursar els treballs de fi de grau i de fi de màster simultàniament o tenir més flexibilitat per cursar les assignatures dels dos plans d’estudi. Enginyeria Aeronàutica, Enginyera de Camins, Canals i Ports, Enginyeria Informàtica o Enginyeria en Tecnologies Industrials són alguns dels títols que s’incorporen en aquesta nova oferta.

Els màsters al Futura

Aquest divendres també obre portes el Futura, la fira de màsters i postgraus. Pel curs vinent, se n’estrenen 13 i tres són de l’àmbit de les tecnologies i les enginyeries. D’una banda es posa en marxa un màster en Dades Biomèdiques que organitzen set universitats (URV, UAB, UdG, UdL, Uvic-UCC i UPC). De l’altra, s’incorporen dos nous màsters Erasmus Mundus a la UPC, un en Dinàmica de Sistemes d’Energies Renovables i un en Enginyeria i Gestió Costanera i Marítima.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.