Entra en vigor la normativa europea que prohibeix vendre i fabricar bombetes halògenes

El passat 1 de setembre va entrar en vigor la normativa europea que prohibeix vendre i fabricar bombetes halògenes amb l’objectiu de donar un impuls a les tecnologies LED, més eficients i sostenibles. Aquesta normativa afecta a les bombetes halògenes clàssiques, generalment fetes de vidre, que emeten llum omnidireccional i tenen casquet E27 o E14, així com les no direccionals amb casquets G4 i GY6.35.

Els principals canvis, segons Xavier Perpiña, investigador del CSIC a l’Institut de Microelectrònica de Barcelona, són el consum i el temps de vida. I tot i que el funcionament no és molt diferent a les incandescents, el tipus de material que utilitzen les LED és diferent, ja que tenen un gas halogen en el seu interior, principalment iode o brom, que permet que el desgast del filament sigui molt menor. També destaquen un menor consum energètic, l’ús més eficient de l’energia o la reducció de la generació de residus. Perpiña també ha recordat que aquestes noves bombetes tenen un cost més elevat i que el seu procés de reciclatge també comporta una despesa que no es recupera en la seva totalitat. 

Javier Andalús, responsable d’Energia d’Ecologistes en Acció ha explicat que l’aprovació d’aquesta mesura és un gran pas, però que en un habitatge, la il·luminació és un factor que representa una petita part del consum, i que una alternativa seria comptar amb fonts renovables a cada llar.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.