Es busquen escoles per a impulsar reptes tecnològics
Les escoles i els instituts d’arreu de l’Estat tenen fins el proper 4 d’octubre per presentar la seva candidatura a la desena edició del RetoTech que organitza la Fundació Endesa. El programa és un projecte d’innovació tecnològica que pretén impulsar emprenedoria tecnològica i vocacions STEM entre els més joves. La convocatòria està oberta a 215 centres de Madrid, Aragó, Andalusia, Extremadura, Illes Balears i Canàries, a més de Catalunya. El curs passat, a Catalunya, van participar-hi vint escoles i vint-i-sis instituts amb un ventall molt divers d’àmbits d’actuació.
Per exemple, l’Institut Escola Barnola d’Avinyó va presentar-se amb l’objectiu de millorar la sostenibilitat i la convivència al centre fent més eficient l’edifici, i l’escola Can Besora de Mollet del Vallès, amb un forn solar domotitzat. L’institut Manuel de Pedrolo de Tàrrega, en canvi, van apostar per millorar la seguretat del centre en l’evacuació en cas d’incendi i ho van fer amb una maqueta de l’edifici que senyalitzava les sortides d’emergència, controlat, així sí, per una aplicació mòbil. A Sant Joan Despí, a l’Institut Jaume Salvador i Pedrol, van voler idear un sistema per comptar el nombre de persones que hi havia als lavabos del centre i permetre, així, als docents donar permís per anar al servei.
RetoTech repta el personal docent i els estudiants a realitzar un projecte tecnològic que resolgui una necessitat real del seu entorn. Totes les candidatures seleccionades rebran kits de robòtica i tres llicències d’un pla docent que permet als mestres i professors ensenyar programació, robòtica, disseny 3D i aplicacions mòbils, a més d’un sistema de gestió de l’aula. Els centres que hi participin comptaran amb el seguiment i el suport necessari durant tot el projecte.
Els grups que participin desenvoluparan el seu projecte durant el curs i en tres etapes. Primer, la formació en innovacions educatives que el professorat encarregat rep per part de l’equip, en segon lloc la feina a l’aula dels reptes plantejats, i en tercer lloc, la preparació final del projecte. Els tres reptes es plantejaran entre el novembre i el febrer i serà l’escalfament per preparar el projecte final que cada centre presentarà als Festivals a final de curs.
Entre els projectes presentats, la Fundació Endesa premiarà 14 iniciatives que guanyaran una impressora 3D i una formació en disseny i impressió 3D. Aquests 14 centres guanyadors també participaran a un festival final que tindrà lloc a Madrid, amb motiu de la celebració de la desena edició del programa i podran optar a premis nacionals.