Es lliuren els Premis Bonaplata 2018 per a la valoració del patrimoni industrial, tècnic i científic

L’Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya (AMCTAIC) va celebrar el passat 4 de desembre l’acte de lliurament de la 26a edició dels Premis Bonaplata per la valoració del patrimoni industrial, tècnic i científic i la 20a edició dels Premis Bonaplata per a Joves.

Enguany, el Premi Estudis – Fundació Caixa d’Enginyers va recaure en el treball Història de la indústria del gas a Catalunya, de la Fundació Naturgy i es van lliurar dos accèssits per Vilassar de Mar fabril. Història i patrimoni industrial, de Lacol, cooperativa d’arquitectes, i Vilanova i la Geltrú, una història industrial. Tres segles de societat, treball i progrés, d’Albert Tubau i Garcia.

Pel que fa al Premi Rehabilitació en categoria de Béns immobles va recaure, ex aequo, en la rehabilitació de l’antiga fàbrica Benet Campabadal, actual biblioteca Montserrat Abelló a les Corts, Barcelona, dels arquitectes Ricard Mercadé i Aurora Fernández i en la rehabilitació de la fàbrica Llobet Guri per adequar-la a la nova escola El far a Calella, dels arquitectes Francesc Rius Camps, Sergi  Serra Casals i Marta Adroer Puig. Pel que fa a la categoria de Béns mobles, el projecte guanyador va ser la restauració del vagó cisterna PRfv52045 de CAMPSA, de l’APPFI - Amics del Ferrocarril de Móra la Nova.

Finalment, el Premi Especial de Patrimoni va reconèixer l’Ajuntament de Susqueda (promoció del turisme industrial); la Nau Bostik, Associació Cultural, i la Plataforma veïnal taula Eix Pere IV (reïnvindicació del patrimoni industrial); Francesc Cabana Vancells (persona que ha destacat en algun aspecte concret en el camp del patrimoni industrial o del coneixement de la industrialització de Catalunya); Port de Barcelona (col·laboració amb l’AMCTAIC: Port de Barcelona) i Magda Ferández Cervantes (col·laboració amb els museus del Sistema Territorial del Museu Nacional de la Ciència i de la Tècnica de Catalunya (mNACTEC): Magda Fernández Cervantes).

Per altra part, també es van lliurar els Premis Bonaplata per a Joves 2018 adreçats a alumnes d’entre 16 i 18 anys o estudiants de 1r i 2n de Batxillerat o de cicles formatius d’ensenyament professional. El premi a l’estudi d’un lloc productiu o tècnic va recaure en Raúl García Ballesteros, Bryan Josué Mendoza Bravo, Víctor Navarro Marín i Raúl Ruiz Mansó de l’IES Esteve Terradas i Illa, Cornellà del Llobregat, pel treball Maqueta dels engranatges de la màquina de vapor de Francesc Santponç i Roc, treball dirigit i coordinat per Joaquin Balaguer Andrés, Ángel Carazo García i Maria Montava Gadea, com assessora externa.

Els dos Premis a un treball de creació tècnica van ser per Jordi Brias Colls, de l’INS Frederic Martí Carreras, Palafrugell, pel treball Braç classificador amb impressió 3D, treball dirigit i coordinat per Manel García i, per alta banda, per Quim de las Heras Molins, de l’INS Lluís de Peguera, Manresa, pel treball Construcció d’una videoconsola i programació dels 25 “snakes” que conté, treball dirigit i coordinat per Marta Ballús Gorgas i Anna Ferrer Verneda. Finalment, va rebre una menció especial l’estudiant Víctor Gómez Plaza, de l’Institut Icària, Barcelona, pel treball Sant Martí a través de la cartografia, treball dirigit i coordinat per Joan Carles Luque.

Organitzats per l'Associació del Museu de la Ciència i de la Tècnica i d'Arqueologia Industrial de Catalunya, els Premis Bonaplata tenen com a finalitat premiar el interès per recuperar i difondre el patrimoni industrial de Catalunya, amb l’objectiu de sensibilitzar l’opinió pública sobre la importància del patrimoni industrial, testimoni de la nostra història.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.