“Es pot protegir el medi ambient facilitant l’activitat econòmica”

Sovint, iniciar una nova activitat productiva i industrial o fer l’ampliació d’una planta que ja està en funcionament topa amb la burocràcia i la tramitació de l’administració i el procediment s’acaba retardant més del que seria idoni dificultant els projectes o fins i tot, impedint l’accés a determinades ajudes públiques. Són exemples que posa Xavier Nicolau, fins aquest 2021 cap de l’Oficina de Gestió Ambiental Unificada (OGAU), la institució que aglutina la gestió de totes aquestes autoritzacions.

En una entrevista a Fulls d’Enginyeria en el marc de la jornada Procediments d'implantació i desenvolupament de les activitats productives i industrials que ha organitzat la Comissió de Canvi Climàtic i Economia Circular d’Enginyers Industrials de Catalunya, Nicolau ha recalcat que actualment la major part de la normativa que s’ha de complir i que es té en compte abans d’atorgar una autorització és l’ambiental. Deriven bàsicament de directives europees i implica aspectes cabdals actualment com són la gestió dels residus o l’ús i aprofitament de l’aigua. Nicolau però, és clar: “es pot protegir el medi ambient facilitant l’activitat econòmica”. I per això, aposta per una reforma de l’administració que posi més fàcil emprendre i engegar qualsevol projecte industrial sempre complint totes les directives que posen el focus, bàsicament, en la sostenibilitat.

Per Nicolau, el moment actual on la necessitat de reindustrialització està en boca de tothom, amb la sortida de la crisi sanitària i econòmica de la COVID-19 i amb l’arribada dels fons europeus per a la recuperació, és l’idoni per poder engegar aquesta transformació que suposi una simplificació de tots aquests tràmits. No considera que el funcionament actual “desincentivi” perquè està covnençuat que vivim en un país “emprenedor” però si que aposta per una millora de l’”eficiènciai l’eficàcia” dels serves públics per reactivar l’economia.

Així, Nicolau ha estat treballant en un esborrany de proposta de millora de tots els tràmits i procediments d’implantació i desenvolupament de les activitats productives, industrials i comercials, per tal d’aconseguir agilitzar la tramitació de permisos i autoritzacions, optimitzar el funcionament de les activitats sobre tot en controls i inspeccions, i disposar d’un marc urbanístic i tecnològic adequat a les necessitats de desenvolupament de l’activitat productiva del país.

“Hem de fer-ho ben fet però que les indústries funcionin”, conclou Nicolau, que considera que actualment “desgraciadament” s’obren poques activitats noves i que, per tant, tots aquests “entrebancs” els pateixen sobretot aquells qui volen ampliar les seves plantes, en aspectes ambientals però també en altres com pot ser la planificació urbanística. En aquesta línia, Nicolau defensa un sistema normatiu que permeti ser “molt més ràpid”: “una persona no pot esperar dos anys per aconseguir una autorització d’ampliació”.

Nicolau no creu que l’administració estigui sobredimensionada ni que sigui la causa de tots els retards però reconeix que, per exemple, esperar a rebre informes de moltes agències diferents fa feixuc tot el procediment. Per això, proposa millorar el funcionament de les OGAU incorporant, per exemple, un representant de cadascun dels vectors amb un representant de cadascun dels vectors ambientals que hi intervenen.

Nicolau és optimista i creu que Catalunya i la seva administració està “preparada” per assumir aquests canvis perquè ja s’hi ha començat a anar. “Ara només cal ordenar-ho”, diu Nicolau. Les bases que recull Nicolau en aquesta proposta han de servir posar sobre la taula un seguit de propostes que culminin amb una transformació de l’administració.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.