Estalviar energia a casa i a la indústria

Amb els preus de l’energia disparats, intentar estalviar el consum d’electricitat, gasoil o gas natural són tot un repte que, a més d’incidir en la demanda, pot tenir efectes beneficiosos a la nostra butxaca. En el Dia Mundial de l’Estalvi Energètic, hem volgut saber què podem fer tant a la llar com a la indústria. Lluís Morer, cap de programa d’estalvi i eficiència energètica de l’Institut Català d’Energia (ICAEN) ens dona les claus per gastar menys energia.

Consells per estalviar a la llar

Per Morer és l’espai on més sentit té estalviar energia. El consum mitjà a Catalunya demostra que el 45% de l’energia que consumeix una llar és en calefacció. Els electrodomèstic suposen el 20% de la despesa mentre que l’aigua calenta representa el 18,2%. Per això, creu que cal “focalitzar” en aquests tres àmbits.

  • En climatització. Per estalviar tant energia com despesa econòmica, és provable haver de canviar els sistema de generació de calor per un que sigui més eficient. És però, un canvi “poc viable”, diu Morer, ja que només s’estudia aquesta possibilitat quan realment s’espatlla l’antic i s’ha de substituir per un que generi “més confort i menys consum”. Mentre no arriba aquest moment, cal tenir en compte:
    • L’estratègia d’ús: quan i com engeguem la calefacció? Tot el dia o només quan som a casa? La resposta no és fàcil però, en termes generals, s’aconsella deixar el termòstat a 15 graus quan se surt de casa per força hores i apagar-la del tot sempre que marxem més dies.
    • Les temperatures de “consigna i ús” de la calefacció. És a dir, a l’hivern que faci una mica de fred (21 graus) i a l’estiu, una mica de calor (26 graus). I això sí, sempre pensar en un ús “conscient” del sistema de calefacció i no escalfar més espai del necessari.
    • Invertir en aïllament. Amb el que costa escalfar una casa, és important que no s’escapi la temperatura: cal reduir les fuites de calor a l’hivern i la demanda de refrigeració a l’estiu. Renovar finestres i aïllaments pot ser una mesures a llarg termini que revertiran en el consum energètic de casa nostra, sens dubte i hi ha ajudes públiques en aquesta línia.
  • En electrodomèstics. L’assecadora és, sens dubte, l’electrodomèstic que més energia consumeix a la llar. En un país com Catalunya, diu Morer, és “una comoditat no necessària” perquè sempre es pot assecar al sol. Aquest és un consum que ens podem estalviar, a diferència del frigorífic, que ha d’estar encès dia i nit. En aquest cas, però, es poden posar temperatures d’entre -16 al congelador i 6 a la nevera. “Cada grau menys és un estalvi important”, diu Morer. La resta d’electrodomèstic som són el rentaplats i la rentadora s’han de procurar utilitzar en hores vall i sempre que es pugui, amb programes ECO. No s’estalviarà energia però si que aquesta serà menys costosa.
  • En aigua calenta sanitària. Igual que en calefacció, quan s’espatlli el sistema que escalfa l’aigua s’haurà de pensar en el més eficient. Fins que no passi es pot optar per incorporar les energies renovables, l’energia solar tèrmica o la fotovoltaica, per estalviar en la factura. L'ICAEN prepara ajuts per incentivar-ho en l'àmbit residencial.

A totes aquestes mesures, cal tenir en compte les petites accions diàries que, no per ja conegudes deixen de ser importants: aprofitar sempre la llum natural, tancar els llums sempre que no siguin necessaris, instal·lar bombetes de baix consum, pensar què es vol de la nevera abans d'obrir-la, reduir les obertures del forn o desconnectar tots els equips electrònics quan no es facin servir.

Consells per estalviar a la indústria

En l’àmbit industrial, Morer defensa disposar d’un pla de manteniment predictiu adient per avançar-se a les desviacions del consum energètic dels equips. D’aquesta manera, es pot saber quan hi ha els increments i quan es desvien, o, per exemple, conèixer si un procés requereix més energia que d’altres... En el fons, conclou Morer, aquest pla dona informació per fer un bon manteniment que “a la llarga, surt a compte”.

En paral·lel, des de l’ICAEN proposen fer auditories energètiques (RD 56/2016) a les quals la majoria de les empreses estan obligades a fer, i tenir també un sistema de gestió energètica. Els auditors són coneixedors de tecnologies i innovacions que poden millorar el rendiment industrial i, per tant, poden ajudar a decidir sobre una inversió o una altra. Amb les auditories els directius poden obtenir indicadors i establir alarmes i prendre mesures abans que sigui “massa tard”. 

I com a casa, l’autogeneració amb energies renovables és la darrera de les solucions per a un estalvi econòmic. Es calcula que els sistemes s’amortitzen en només set o vuit anys i l’administració incorpora ajuts per fer més accessible l’autogeneració. Morer però, insisteix que per assolir més estalvi econòmic, cal revisar també l'optimització de la potència elèctrica contractada. L'ICAEN ofereix eines per ajudar a les empreses en aquesta línia.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.