Foment i Pimec s’ofereixen per liderar la transició energètica

Després que el Govern presentés el nou full de ruta per a la transició energètica, que inclou l’aprovació del Decret Llei 24/2021 per a l’acceleració de les renovables, i amb la situació actual d’augment del preu de l’energètica, principalment per l’elevat preu del gas, les organitzacions patronals Foment i Pimec han presentat el manifest ‘Impulsem les renovables’ per instar l’administració a prendre les mesures que consideren necessàries per complir els objectius mediambientals en reducció d’emissions i evitar la pèrdua de competitivitat del teixit empresarial català.

En un acte a Enginyers Industrials de Catalunya, les dues patronals han alertat de les conseqüències que està comportant i pot comportar l’actual situació dels preus energètics en la indústria catalana. Virginia Guinda, presidenta de la comissió d'Energia de Foment del Treball ha recordat que Catalunya encara genera només el 5% de l’energia primària amb fonts renovables, mentre que l’objectiu és arribar al 40%. Per Guinda, si no s’actua, hi haurà activitats obligades a desaparèixer amb la conseqüent pèrdua per l’economia catalana, que ha situat en 300 euros anuals per català, o 900 euros per família.

Per la seva banda, Joan Vila, president de la Comissió d'Energia de Pimec, ha alertat que la manca d’acords europeus en aquesta matèria, que s’han fet evidents a la COP26 de Glasgow, mostra que per la Unió Europea el preu de l’energia serà el “vertader vector” de la transició energètica però ha advertit que això pot suposar un “daltabaix” per les empreses i alhora, per la societat, que pot patir una inflació del 10% el proper trimestre. Per aquest motiu, ha afegit Vila, Pimec i Foment volen “liderar” el procés de la transició energètica però al costat de l’administració, per la qual cosa ha demanat el compromís del Govern i un “lideratge fort” del president.

“Esmena a la totalitat” al decret 24/2021

Pel president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, el manifest de les dues organitzacions és una “esmena a la totalitat” al decret 24/2021 i per aquest motiu, demana que aquest decret llei es converteixi un projecte de llei per poder realment “esmenar les mesures que es critiquen” i fer-lo “modern”.

Entre les mesures que més preocupen Pimec i Foment, és la paral·lització de projectes engegats fins ara l’impuls d’una energètica pública. Sánchez Llibre creu s’ha de prioritzar la col·laboració pública-privada i agilitzar la tramitació de totes els projectes. “El nou decret donarà molt pes al territori i s’ha de buscar l’equilibri”, ha afegit el president de Foment.

La transició energètica “a preus molt alts”

Antoni Cañete, president de Pimec, ha recordat que Catalunya va perdre el tren durant la primera tongada de renovables i que, en un moment on la necessitat de descarbonitzar està en l’ordre del dia, no es pot tornar a parlar de “moratòria”. “És com entrar a l’autopista i veure que tots van en sentit contrari”, ha comparat Cañete, “cal fer la reflexió que potser ens estem equivocant”.

Cañete també ha advertit que la transició energètica es farà “amb preus molt alts” i que per tant, aquests preus la condicionaran. Per això, creu que cal convertir aquesta situació “en una oportunitat” i no en una amenaça i, així, convertir la possible pèrdua de 14.000 MEUR de valor afegit brut que es calcula que es comporta la situació actual, per guanyar-ne 20.000 MEUR. “Els empresaris estem disposats a liderar la transició climàtica”, ha afegit Cañete.

“Anem tard”

La presentació del manifest ‘Impulsem les renovables’ s’ha fet aquest dilluns a la seu d’Enginyers Industrials de Catalunya. El president de l’Associació, Jordi Renom, ha considerat “especialment oportú” el manifest fet púlbic per les dues organitzacions empresarials perquè la situació actual, dels preus energètics complica el paper de la indústria com a “motor de la recuperació econòmica”. Renom també considera que “anem tard” amb la transició energètica i ha advertit que per fer-ho possible caldrà “concertació, diàleg i administracions amb múscul, recursos i talent amb capacitat de lideratge”.

Els vuit punts del manifest

El manifest ‘Impulsem les renovables’ consta de vuit punts:

  • Impulsar la concertació
  • Impulsar la sobirania energètica de Catalunya per no dependre de l’exterior i garantir, així, la sobirania tecnològica i econòmica
  • Impulsar la col·laboració entre administracions i entre administracions i empreses
  • Impulsar les tramitacions
  • Impulsar les oportunitats
  • Impulsar la responsabilitat
  • Impulsar el compromís, de complir amb els objectius europeus, de neutralitat i de desenvolupament sostenible
  • Impulsar les renovables com a eina per complir l’obligació de reduir les emissions un 55% el 2030.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.