Fons d'inversió per a la transferència de coneixement

El Govern vol invertir 10 MEUR els dos propers anys en un fons d'inversió de caràcter públic-privat per tal d'impulsar la transferència de coneixement de la recerca que es fa a Catalunya i millorar l'índex d'innovació del país, actualment per sota de la mitjana europea. La inversió pública es vol ampliar fins als 30 MEUR a partir de les aportacions dels fons europeus NextGeneration, que es preveu que afavoreixi la mobilització de fons europeus. Pel conseller d'Empresa i Coneixement, Ramon Tremosa, aquesta fórmula serviria per impulsar projectes de recerca en diferents àmbits on ''costa'' que el sector privat faci la primera inversió però que, en canvi, quan reben un impuls públic es genera ''un efecte multiplicador'' que es tradueix en llocs de treball, riquesa i competitivitat per a la indústria.

En una visita al sincrotró ALBA, Tremosa ha explicat que aquest fons segueix el concepte anglosaxó de Discovery Fund, i s'inspira en casos d'èxit com el Yeda Research and Development de l'estat d'Israel. La posada en marxa del fons també permetrà captar finançament privat per a R+D+I, una prioritat establerta en els objectius del Pacte Nacional per a a Societat del Coneixement.

Tot i que Catalunya té un bon entorn d'excel·lència i un teixit productiu diversificat i internacionalitzat, l'índex d'innovació està per sota la mitjana europea. Amb la creació d’aquest fons, el Govern vol contribuir a revertir aquesta situació i millorar així la competitivitat del teixit econòmic del país. Aquesta nova infraestructura financera ha de millorar la transferència de coneixement i promoure iniciatives d’emprenedoria científica en àmbits d’universitats, recerca, empresa, indústria i energia verda, entre d’altres. Segons Tremosa, cal situar Catalunya ''com a país líder en l'àmbit de la innovació i la transferència'' i creu que ''hi ha molt bones idees i bons projectes que no arriben a fer-se realitat per la falta del primer milió d'euros''.

Actualment, Catalunya rep 369 ajuts per a la recerca d'excel·lència, i se situa només per darrere de Bèlgica (404) i Suècia (399) en la captació d'aquest fons atorgats pel Consell Europeu de Recerca i supera clarament Dinamarca (250). En publicacions científiques d'alt impacte, Catalunya també se situa en els mateixos valors que aquests països superant el 40%,  però en canvi, segons l'índex d'innovació de Catalunya recollit pel Regional Innovation Scoreboard (RIS) està per sota de la mitjana europea, amb una qualificació de país d'innovació moderada alta, lluny dels països líders en innovació. En quant a la mitjana europea, establerta en un valor de 100, Catalunya té un índex de 77,6, per tant, 22,4 punts per sota.

Tremosa ha fet aquest anunci en una visita al Sincrotró ALBA una de les grans infraestructures científico-tecnològica del sistema català de recerca. Actualment, l'ALBA genera unes 6.000 hores de llum i té capacitat per oferir servei a més de 2.000 investigadors de la comunitat acadèmica i del sector industrial cada any, dels quals un 35% provenen d'altres països.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.