Formar-se en enginyeria de l’oci, clau per a viatges sense sobresalts
Durant tot l’any i molt especialment durant els mesos d’estiu, podem gaudir arreu del país d’instal·lacions d’oci de tota mena. Fires, parcs aquàtics, atraccions inflables, festivals de música i teatre, espectacles a l’aire lliure, celebracions populars, telecabines i altres sistemes de transport per cable són una font d’entreteniment per a milers de persones a tot el país.
A Espanya, segons dades de l'Asociación Española de Parques de Atracciones y Temáticos (AEPA), es calcula que els parcs temàtics, parcs d'atraccions i parcs aquàtics reben al voltant de 15 a 20 milions de visitants anuals en total. Catalunya, que és una de les regions més importants en termes de turisme i entreteniment, podria representar aproximadament un 25-30% d'aquesta xifra, el que significaria entre 3 i 6 milions de visitants anuals en instal·lacions d'oci.
Garantir la seguretat de tots els usuaris és una responsabilitat que recau tant en els operadors com en les administracions municipals, que han de donar les autoritzacions i assegurar que es compleixin les normatives de seguretat així com altres regulacions específiques per als diferents tipus d’instal·lacions. I és en aquest punt on els enginyers tenim molt a dir.
La precarietat encara perdura
En les darreres setmanes hem estat testimonis d’alguns accidents greus en fires i altres instal·lacions d’oci que han posat en evidència que encara hi ha un ampli marge de millora en moltes de les activitats temporals i desmuntables. Aquests incidents no només trasbalsen l’opinió pública cada cop que succeeixen (moltes vegades agreujades amb la desinformació i sensacionalisme de molts mitjans de comunicació) sinó que, tornant al vessant tècnic que ens correspon, novament es posa de manifest les discrepàncies entre els criteris i marcs tècnic-normatius al llarg de les moltes administracions locals presents al territori i les freqüents males pràctiques per part d’una part minoritària dels operadors.
Segons les dades que es poden extreure del European Safety Report que publica la International Association of Amusement Parks and Attractions (IAAPA), entitat que representa més de 6.000 membres de la indústria de l'entreteniment que tenen presència en més de 100 països, al sector de les atraccions fixes (és a dir, habitualment parcs temàtics i d’atraccions) es van registrar 0,6 lesions per milió de passatgers l’any 2022, dades que segueixen per sota del sector aeronàutic, on segons la International Air Transport Association (IATA), la taxa d'accidents totals va ser d'1,21 per milió de vols a nivell global. Per complementar les dades, el 55% del total de lesions van estar causades únicament per mal comportament dels passatgers, el 5% per problemes operatius i només un 2% per problemes tècnics, fet que demostra que en el sector d’atraccions fixes s’han fet molt bé els deures i l’accidentalitat deguda directament a un mal funcionament de l’atracció és pràcticament marginal.
Malauradament, ni les administracions públiques ni la IAAPA tenen cap registre de les fires i activitats desmuntables que es realitzen i conseqüentment no es disposa de dades relacionades amb l’accidentalitat per poder analitzar tendències. El que si que està clar, arran dels accidents publicats, és que l’accidentalitat en instal·lacions desmuntables sol estar marcada especialment per la manca de manteniment adequat i les males pràctiques i insuficient formació dels operadors, factors que contribueixen a augmentar exponencialment les conseqüències tràgiques.
És factible un canvi de tendència? La resposta és clarament afirmativa, però l’actual realitat de les instal·lacions desmuntables a casa nostra s’allunya de la tendència europea i sembla transitar per un camí incert sense expectatives de millora.
Formació Especialitzada per a Professionals
Els Enginyers Industrials de Catalunya, a través del Grup de Treball d'Enginyeria de l’Oci, ha organitzat ininterrompudament des de 2022 activitats dirigides a enginyers, tècnics municipals i qualsevol professional interessat en la matèria, on s’han abordat les diferents temàtiques de l’enginyeria de l’oci, conscients que la formació és clau per a evitar accidents i incidents. Properament, està previst impartir el curs d’Introducció a l’Enginyeria de l’Oci que aborda de manera general totes aquestes instal·lacions i els seus aspectes operatius i de seguretat en àmbits tan diversos com atraccions, inflables, parcs aquàtics, escenaris, etc... Aquest curs està dissenyat per a enginyers, responsables municipals i altres professionals que treballen en la gestió d’atraccions i instal·lacions de lleure o que simplement els interessi el tema i vulguin estar formats. Els participants rebran formació sobre inspecció tècnica, manteniment preventiu i correctiu, i gestió de riscos, tot orientat a garantir que les instal·lacions de lleure compleixin amb els estàndards més alts de seguretat.
El president del Grup de Treball, Òscar Elgarrista, apunta que aquest tipus de formacions són «clau» per a garantir la seguretat als parcs d’atraccions i zones d’oci on operen milers d’enginyers industrials, ja que dona «l’especialització necessària» per tal de poder afrontar aquest tipus de projectes en oferir «eines i continguts de qualitat» que altrament són difícils d’obtenir.