Formula Student, el pont per arribar a la Fórmula 1
La Formula Student és una competició on els estudiants d’enginyeria de tot el món competeixen en el disseny, desenvolupament, construcció i conducció d’un automòbil de competició, és a dir, d’un monoplaça. En la Jornada que Enginyers Industrials de Catalunya va organitzar, el dilluns 25 de febrer passat, amb la col·laboració de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Industrial de Barcelona (ETSEIB) i la Sociedad de Técnicos de Automoción (STA) es van exposar les principals novetats en la normativa tècnica de la Fórmula 1 d’aquesta temporada i se’n va mostrar el costat més humà amb el testimoni d’enginyers i enginyeres que hi treballen o hi han treballat.
La Formula Student és un projecte educatiu que permet als alumnes viure una experiència real, preparar-los per a la carrera professional i posar en pràctica els seus coneixements. “Més de 850 universitats tenen equips que participen a la Formula Student. Aporta experiència, treball en equip i és un accés ràpid al sector de l’automoció”, va explicar Robert López, vicepresident de la STA. La Formula Student Spain, va afegir, aquest any, “celebra 10 anys d’història i amb molt bones xifres: més de 2.800 participants, 260 voluntaris i més de 294 equips”.
La benvinguda de la jornada va ser a càrrec del degà dels Enginyers Industrials de Catalunya, Josep Canós, la directora de l’ETSEIB, Neus Cònsul, i el president de la STA, Carles Grasas. “Possiblement, treballar en vehicles és una de les oportunitats industrials més importants per desenvolupar el caràcter multidisciplinari dels enginyers i enginyeres industrials i la tecnologia”, va assenyalar Cónsul. Per Canós, “els enginyers i enginyeres són afortunats d’estudiar una carrera fantàstica que els ofereix desenvolupar projectes diferents. I, en tot el que succeeixi, el Col·legi estarà al seu costat”.
Els enginyers convidats ens expliquen quina ha estat la seva manera d'arribar a la F1:
Xavier Ballesta, Aerodinamicista Sènior a Williams Racing
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"2194","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"width: 300px; height: 224px;","typeof":"foaf:Image"}}]]
"Hi ha mil maneres d’accedir a la F1, però ser al Regne Unit hi ajuda, ja sigui estudiant o treballant en el sector de l’automoció o motorsport. La Formula Student dona un plus de qualitat al candidat. S’aprenen valors com l’esforç, la dedicació i el treball en equip. La passió, però, ha de venir de sèrie.”
Alberto Hernández, Vehicle Performance Engineer a Renault F1 Team
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"2207","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"height: 258px; width: 300px;","typeof":"foaf:Image"}}]]
"A banda de perseverança, passió i una mica de sort, crec que és important tenir una idea del que es vol fer dins l’equip i aconseguir experiència fent-ho. En el meu cas, va ser a través de la Formula Student, que et submergeix en l’entorn del motorsport, en la qual vaig aprendre i trobar el meu camí.”
David López Almirall, Vehicle Dynamics Engineer a McLaren Racing Formula 1
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"2195","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"width: 300px; height: 204px;","typeof":"foaf:Image"}}]]
"Hi ha moltes maneres d’arribar a la F1, ja sigui estudiant una carrera d’enginyeria mecànica, informàtica, aeroespacial, etc. però, com més preparat s’estigui, millor. És recomanable cursar un màster o un doctorat. Participar en un equip de Formula Student t’obre molt més les portes perquè et proporciona part dels coneixements bàsics per treballar en el món de la F1.”
Marc Ollé, Performance Engineer a Williams Racing
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"2196","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"width: 300px; height: 207px;","typeof":"foaf:Image"}}]]
"Arribar a la F1 no té una via única. Un bon exemple clar és el que es va viure a la jornada de catalans a la Fórmula 1. No hi ha un camí millor o més fàcil que un altre. Tots són igual de vàlids. Tot i així, si que és cert que participar a la Formula Student dona un tret diferencial.”
Albert Illera, responsable Correlació Aerodinàmica a McLaren Honda F1
[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"2197","attributes":{"alt":"","class":"media-image","style":"width: 300px; height: 166px;","typeof":"foaf:Image"}}]]
"Si analitzes els perfils de les persones que estan treballant actualment a la Fórmula 1, les trajectòries són molt diferents. Evidentment, la Formula Student és una manera de generar el coneixement, entendre’n el know how i veure quines connexions permeten poder treballar-hi."