Fòrum Amec 2023: Fomentar la col·laboració entre empreses industrials

Més de 300 directius i directives de la indústria s’han reunit al Fòrum Amec 2023 per tractar com la col·laboració entre empreses industrials pot contribuir en aspectes estratègics, i en altres com la millora de la cadena de valor, en la captació de talent i en projectes d'innovació. En aquest context, el president d’Amec, Pere Relats, ha demanat a les empreses industrials que fomentin la cultura de la col·laboració dins les seves organitzacions i a la indústria en conjunt “per impulsar el creixement i transformar la societat”.

El Fòrum Amec d’enguany, amb el títol La col·laboració no és l’objectiu, sinó el mitjà per aconseguir-ho, s'ha dedicat a parlar de la col·laboració i de com portar-la a terme de la millor manera. El 87,9% de les empreses industrials consideren crítica la col·laboració per desenvolupar la seva activitat, tal com posa de manifest l'Informe de Conjuntura. No obstant, el 86,8% de les empreses s'enfronten a algun tipus de barrera per establir relacions de col·laboració. La dificultat per identificar socis es manté en primera posició, seguit d'aspectes com les diferències en la cultura empresarial i els objectius compartits. 

Relats ha afirmat que "en col·laborar, podem accelerar la innovació, superar barreres i assolir avenços disruptius que impulsin les nostres empreses i tota la indústria cap endavant". El president d'Amec ha continuat assegurant que "quan ens unim com a indústria, compartint coneixements, recursos i experiències, creem un ecosistema en què tots ens beneficiem”. Davant l’actual entorn VUCA i la necessitat d’accés a coneixement especialitzat, “la col·laboració ja no és una opció”, ha afirmat la Dra. Heidi K. Gardner, consultora de diferents organitzacions i membre distingit de la Facultat de dret de Harvard i presidenta i professora de la Facultat de Negocis de Harvard. “No es tracta d’estar només ben connectat, sinó també d’utilitzar de manera intel·ligent aquestes connexions”, ha remarcat.

Més enllà de les ponències, la col·laboració entre la indústria s’ha portat a la pràctica durant el Fòrum Amec de diverses maneres. Els assistents han participat en unes dinàmiques grupals en les quals s’han posat sobre la taula problemàtiques per resoldre-les de manera conjunta. Així mateix, en les setmanes prèvies al Fòrum i durant tot l’esdeveniment, els participants han tingut accés a la plataforma digital del Fòrum Amec 2023, on han pogut contactar amb la resta d’assistents, xerrar amb els ponents i publicar reptes o necessitats que la seva empresa per tal de poder iniciar una possible col·laboració. Cesce, Banc Sabadell i Hutchison Ports Best han patrocinat el Fòrum Amec, que ha comptat també amb la col·laboració de ComarFex i Mur and Partners.


Experiències col·laboratives

Han compartit les seves experiències sobre les dificultats que es presenten a l'hora de dur a terme col·laboracions Rebeca Abella, directora general d'Exel FilEnric Collell, CEO a Grup Barcelonesa, Juliana Dorn, Directora de Màrqueting a Isotubi i José F. Medina, CEO de Manusa. Entre les seves receptes per superar-les trobem, per exemple, substituir la por per la paciència, ser molt clars i sincers, tenir molta perseverança, treballar i ser generosos, i tenir respecte, humilitat i confiança.  

El director general d'Amec, Joan Tristany, ha valorat la complicitat i la transparència amb què han parlat els ponents en explicar els casos que han anat bé i els que no han fructificat. Tristany destaca la selecció dels socis, així com la inversió de temps i de recursos. Però per damunt de tot, "les persones són claus per a la col·laboració, encara que també l’organització". En aquest sentit, “enfortir les bases dins de la nostra empresa ens permetrà exercir també la col·laboració posteriorment fora”, ha incidit Tristany.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.