Geoportal Edificis Eficients, disponible a tot l'Estat

El Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO) ha ampliat l'abast de l'eina Geoportal Edificis Eficients a totes les comunitats autònomes de l'Estat. Aquesta eina recull informació sobre els certificats energètics dels edificis i immobles, tant residencials com del sector serveis.

El principal objectiu del Geoportal és promoure actuacions en eficiència energètica, com les rehabilitacions dels edificis, i resulta molt útil també tant per als negocis immobiliaris, com a compravendes o lloguers, com per a altres activitats pròpies d'empreses constructores, instal·ladores, de serveis de manteniment, de serveis financers o estudis d'arquitectura, entre d'altres.

El portal permet accedir al mapa de cada localitat i conèixer-ne gràficament el certificat que correspongui als immobles, seguint el codi oficial de colors i lletres de l'etiquetatge energètic dels edificis. Si disposen de certificat indica si està caducat i si encara no en tenen, es facilita una estimació del que puguin tenir. També mostra una fotografia de l'immoble i inclou enllaços al web sobre certificació energètica d'edificis de la comunitat autònoma i al web amb els ajuts a la rehabilitació energètica, així com consells per reduir el consum d'energia i les emissions de CO₂.

Disponible en tot el país

Es va posar en marxa per primera vegada a Castella i Lleó el mes d'agost passat. Després de l'èxit del projecte pilot, es va estendre primer a onze comunitats i ara a la resta del territori nacional, amb la incorporació d'Andalusia, les Balears, les Canàries, Cantàbria, el País Valencià i Navarra.

Les comunitats autònomes són les administracions competents per registrar i demanar la informació relativa als certificats d'eficiència energètica dels edificis. El Reial decret 390/2021 estableix que els certificats inscrits a les comunitats autònomes es recopilaran en un registre centralitzat, ja desenvolupat i gestionat pel MITECO, en què a partir d'ara queden pendents únicament les dades de les ciutats autònomes de Ceuta i Melilla, que no publiquen les dades de certificació energètica dels edificis.

Segons les darreres dades disponibles, al tancament del 2021, a Espanya hi havia 4,6 milions de certificats energètics d'edificis. En l'àmbit nacional, Catalunya és la comunitat amb més certificats, amb 1,13 milions, seguida per Madrid i el País Valencià, amb 0,73 i 0,72 milions, respectivament.

Objectiu de l'estalvi energètic

L'escassa demanda de rehabilitacions a Espanya suposa un obstacle per complir els objectius nacionals i europeus creixents d'estalvi energètic establerts en el recent acord de modificació de la Directiva d'Eficiència Energètica, que preveu un estalvi de 53.600 ktep per al nostre país, dels quals 9.647 ktep corresponen als edificis residencials.

El Govern ha elaborat l'Estratègia a llarg termini per a la rehabilitació energètica al sector de l'edificació a Espanya 2020, i el Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència inclou diverses línies de suport a la rehabilitació, com 6.820 milions d'euros per al sector privat i el sector públic i 1.070 milions més exclusivament per a l'administració central. L'esborrany d'actualització del Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima, remès aquesta setmana a la Comissió Europea, eleva el nombre d'habitatges rehabilitats a 1,37 milions el 2030 i estableix l'objectiu que els edificis consumeixin un 73% d'energia renovable final de la dècada.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.