Guarro Casas SA, 315 anys d'història industrial catalana

Fundada l’any 1698 per Ramón Guarro Costa a la Torre de Claramunt, va traslladar el seu principal centre productiu a Gelida, emplaçament actual, el 1783. Des dels seus inicis es va especialitzar en la fabricació de paper de fil d’alta qualitat i, fins i tot, l’any 1773 el rei Carles III va atorgar-li “privilegis fiscals” i el va nomenar proveïdor de la Casa Reial indicant que “la qualitat i el refinament són superiors al del millor paper vingut d’Holanda”. Aquest fet va ajudar a reforçar l’activitat exportadora de l’empresa als països de Sud-amèrica, un mercat que arribaria a ser molt important.

La història de Guarro Casas és plena d’aportacions al desenvolupament i la millora de productes paperers.

Va inventar la cartolina intransparent per a naips (Fournier va ser el seu millor client); va fabricar papers amb marca d’aigua per a gravats de Picasso, Miró i Dalí; es va encarregar del paper moneda per a la Generalitat de Catalunya l’any 1936; va iniciar la fabricació de paper per a cigarrets a finals del 1800; va fabricar cartó presspan per a usos elèctrics, materials per a l’estructura interna de les sabates, la targeta del fumador i paper per al DNI, entre d’altres.

En els últims setanta anys, la seva imatge ve donada pels papers de dibuix, tant d’ús escolar com professional (Basik, Geler, Marca Major, paper vegetal, aquarel·la), i pels materials de recobriment (activitat actual), ja que va desenvolupar el símil pell (Guaflex, Vanol...) i símil tela (Geltex, Telflex,...), materials que serveixen per a les tapes d’enquadernació de llibres i recobriment d’estoigs i packaging de luxe. Les tapes del passaport espanyol i molts d’altres en el món són material Guarro, així com les tapes del llibre de família i de moltes llibretes bancàries d’estalvi.

Va ser pionera en la fabricació de paper amb microfibra de vidre per a l’aplicació en separadors de bateries elèctriques de recombinació (seques) i filtració d’aire de molt alta eficàcia.

L’any 1998 es va celebrar el 300 aniversari d’aquesta companyia, que ha esdevingut líder europeu i un dels principals fabricants mundials de materials de recobriment.

TEXT: Manuel Freijomil, enginyer industrial col·legiat núm. 3061 / FOTO: Arxiu

_________________________________
També et pot interessar:
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.