Idees que surten del FAIG
A l’Escola Palma de Mallorca tenen un hort que els costa de cuidar: si no fa massa calor és la pluja que el fa malbé el sembrat o els ocells que els ho mosseguen. Conscients que un hivernacle seria una molt bona solució epr tenir garantida la collita, han començat per fer-ne un prototip domòtic, és a dir, amb sensors i elements que controlen la temperatura, la humitat i altres condicions i un sistema de reg automatitzat.
El coordinador digital de l’escola Palma de Mallorca, Marc Gudel, explica que les competències digitals es treballen des de ben petits i que a sisè, tots saben – poc o molt- conceptes de programació per motivar-los a dur a terme aquest projecte amb micro:bits i sensors. És, doncs, un projecte que recull el fruit de tota la Primària i que aprofita els recursos del programa FAIG, ja que amb la maquinària disponible han pogut fer bona part de la feina i encara els ha quedat ganes de complementar-ho amb uns clauers en forma de pastanaga elaborats amb talladora làser.
L’Hivernacle 3.0, que ha resultat finalista als mSchools Awards 2025, és un treball dels infants de sisè d’aquesta escola de Barcelona i aquest dimecres l’han presentat a la fira FAIG que s’ha desenvolupat al CESIRE amb l’objectiu on dotze centres més han compartit els treballs i els resultats del curs. Per Jordi Villar, tècnic docent del programa FAIG, la fira és una mostra del treball que han fet alumnes i docents amb la filosofia maker i les matèries STEAM de rerefons que han de fer que “l’alumne sigui capaç de fer i imaginar”. Per Villar, és molt interessant veure com els alumnes aprenen, però també els professors, elaborant projectes i conjugant matèries “no tant enginyerils” i de caràcter social o de construcció de la comunitat, amb el vessant més manual i de fabricació.
L’Institut Badalona VII aporta un d’aquests exemples: a partir del salt de l’escola a l’institut i amb el tema dels ibers que forma part del currículum, els alumnes de 1r d’ESO han treballat aspectes de tribus i comunitats per tal de potenciar la cohesió de grup, la coneixença i els mateixos continguts d’aquest tema. Tal com explica el professor de ciències socials, Dídac Rubio, s’han posat en comú els coneixements de socials, com a eix vertebrador, però també la llengua catalana, amb la lectura d’una novel·la i el treball d’un glossari, i les ciències naturals, que han posat en pràctica amb les sortides al poblat ibèric de la Serra de Marina. Per dur-ho a terme, les eines del FAIG els han estat molt útils: amb la talladora làser han fet, per exemple, els telers, o han pogut fer gravats com els que feien en aquesta etapa de la història. El més important, però, tampoc és això: “els nens i nenes han pogut aprendre el valor del treball en comú, la importància de la cohesió de grup i la necessitat d’anar a la una”, destaca Rubio.
“No va només de màquines”
L’Escola Ferran i Clua ha entrat a mig curs al FAIG. Estan fent la formació en un temps rècord i tenen moltes ganes de poder mostrar treballs d’alumnes, però encara no en tenen. El director, Quim Martin, i dotze mestres més, però, han volgut veure què fan els altres per poder agafar-ho amb més ganes el setembre vinent quan ja entrin de ple en aquest programa que els interessa perquè “no va només de màquines sinó que està lligat amb les ganes de fer un món més just i més equilibrat”. Per Martín, el FAIG encaixa en la manera de treballar de l’escola on, les màquines, són un element més dles projectes que fan fins ara. Amb la visita al CESIRE aquest dimecres, Martín s’ha adonat que com a escola “van per bon camí” però cal que es documentin millor per plasmar tota la feina que fan amb els alumnes. L’any que ve, confien ser-hi.
150 escoles de Catalunya
Un projecte per estudiar la qualitat de l’aire al voltant de l’escola, un altre per recuperar i reutilitzar oli de cuina i millorar l’estat de l’aigua dels rius, una maqueta del barri amb els edificis impresos en 3D o jocs de taula sobre la sexualitat són algunes de les idees que han compartit alumnes de Primària i Secundària en aquest espai.
FAIG són les sigles de Fent per Aprendre, Imaginant Globalment i és un programa liderat per la Direcció General d’innovació, Digitalització i Currículum, que vol impulsar l’aprenentatge amb sentit a les aules per tal que els alumnes donin resposta a reptes i desafiaments socials i del planeta a través de projectes interdisciplinaris que utilitzin la fabricació digital com a recurs. Per això, finançats per fons MRR d’Europa, es dota les escoles i instituts de tecnologia de fabricació digital que complementa la formació dels equips. De moment, hi ha 150 centres seleccionats i s’ha arribat a uns 3.200 docents. Enguany s’han organitzat una dotzena de fires FAIG arreu del territori per fer aquest intercanvi de coneixements i idees a través dels mateixos alumnes que reben el retorn d’experts d’altres entitats que visiten els espais.