L’enginyeria i la salut com a motor econòmic

La COVID-19 ha estat la pitjor crisi sanitària de la nostra generació, amb greus conseqüències en les persones i l’economia del país. Malgrat les dificultats, cal reconèixer l’esforç extraordinari que ha fet la nostra indústria de la salut. La pandèmia ha fet evident el gran valor aportat per la tecnologia sanitària i la indústria farmacèutica, recolzant en tot moment als professionals sanitaris i els pacients en els àmbits de prevenció, tractament i gestió. Mascaretes, solucions hidroalcohòliques, bates estèrils, guants, equips de protecció individuals, diagnòstic in vitro, tests de COVID-19, diagnòstic per la imatge, respiradors, monitors, bombes d’infusió, radioteràpia i moltes altres tecnologies, han sigut fonamentals a les UCI i plantes del hospitals, amb tractaments avançats que han ajudat a salvar moltes vides. És important recordar el paper fonamental que han fet els enginyers que treballen en els hospitals, que s’ha convertit en els garants del bon ús de la tecnologia, establint una cultura de millora continua i d’eficiència de processos que està ajudant durant aquesta pandèmia.

Tampoc hem d’oblidar l’aportació de les TIC a la tele-monitorització, la tele-consulta i els canals d’atenció i diagnòstic remot, contribuint a una major eficiència del sistema. Aquestes tecnologies, amb un nivell de desenvolupament molt elevat, esperaven la seva oportunitat i han registrat un desplegament sense precedents, transformant per sempre el sistema sanitari. La digitalització ha contribuït també a posar a l’abast permanent dels professionals sanitaris la historia clínica i les proves diagnostiques realitzades, evitant duplicitats i radiació innecessària, per tal de millorar la seguretat de pacients i professionals.

Aquesta crisi que estem vivint representa una oportunitat per realitzar canvis estructurals en la nostra economia i en la nostra societat, impulsant la innovació i el creixement de sectors essencials i estratègics.

D’altra banda, ens preocupa molt la caiguda de l’activitat acumulada en quiròfans, la falta de seguiment de pacients amb patologies cròniques, així com l’important descens de les admissions a urgències de patologies cardiovasculars o oncològiques que, requerint la intervenció o el diagnòstic urgent, no s’han pogut dur a terme. Sabem que els gestors sanitaris són conscients d’aquesta situació. Tot i així, pensem que caldria haver fet una millor planificació i incrementar els esforços per recuperar el nivell d’activitat sanitària de manera urgent. Un bon exemple ha estat el disseny i la construcció dels cinc nous edificis annexes a grans hospitals de Catalunya, on els enginyers industrials han jugat un paper clau, aconseguint un nivell d’excel·lència sense precedents en aquests projectes.

Aquesta crisi sanitària també ha evidenciat que cal seguir apostant per la compra pública basada en el valor, incorporant la innovació tecnològica en el sistema i tenint en compte models de cost-eficiència per poder aprofitar de manera òptima els recursos públics. D’aquesta manera aconseguirem millorar la qualitat del sistema i recolzarem la feina excel.lent que fan tots els professionals sanitaris i tots els altres treballadors dels hospitals, centres d’atenció primària i sociosanitaris. Hem de seguir treballant per evitar que un model de compra antiquat, on només es tenia en compte el preu, aboqui la nostra indústria cap a la deslocalització.

Resulta imprescindible recuperar la capacitat de fabricació innovadora al nostre país. No podem seguir amb l’actual dependència de les importacions en tecnologia, productes sanitaris i fàrmacs. Cal dissenyar una estratègia industrial de país que permeti consolidar i reforçar la producció i que incorpori finançament a les empreses per invertir en aquesta transformació. Els fons europeus del programa NextGen són una oportunitat històrica per afavorir la inversió d’empreses industrials de la salut que apostin per la producció i l’economia del país, amb centres d’innovació, plantes de fabricació i centres de distribució que necessitaran molts enginyers, generant una ocupació d’alta qualificació.

La Comissió d’Enginyeria de la Salut d'Enginyers Industrials de Catalunya vol ser el punt de trobada de tots els enginyers i enginyeres interessats en contribuir a tenir el millor sistema sanitari d’Europa i una indústria de la salut més innovadora i competitiva.

Ara és el moment. Necessitem col·laborar amb tots el agents perquè el sistema sanitari en surti reforçat i puguem gestionar millor les properes crisis. Hem d’estar millor preparats i anticipar-nos.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.