Indra processa imatges de satèl·lit de tota Europa per obtenir informació sobre sòl i medi ambient

Indra s'ha responsabilitzat de l'anàlisi i interpretació d'imatges de satèl·lit i fotos aèries de tota Europa que serveixen de base per a l'elaboració de les estadístiques que Eurostat ofereix sobre l'ús del sòl i la cobertura del terreny en tot el continent (Land Usi/Cover Area frame Survey o LUCAS).

Aquestes estadístiques confirmen el treball de la Comissió Europea, organismes i governs en matèria de protecció del medi ambient, gestió de l'aigua i boscos, planificació urbana i del transport, polítiques agrícoles i monitoratge del clima i la biodiversitat.

Indra ha treballat en aquest projecte amb les empreses Space4Envieronment i LuxSpace, aquesta última actuant com a coordinadora del consorci. Els tres socis s'han encarregat de l'adquisició, processament i interpretació d'imatges provinents d'una gran varietat de fonts. Per a això han emprat com a marc de referència una xarxa mestra de punts distribuïda de forma uniforme per tota la UE, que ha servit de base per a la posterior elaboració de les estadístiques. L'àrea que cobreix aquesta xarxa és d'uns 4,5 milions de Km2.

El paper d'Indra ha consistit a determinar el tipus de terreny a què correspon cadascun dels 714.474 punts analitzats. El patró d'interpretació seguit distingeix un total de 10 categories, diferenciant, per exemple, zones de terra cultivable, boscos, zones àrides o terreny urbanitzat, així com altres paràmetres addicionals com la humitat del terreny.

Per dur a terme aquesta tasca, Indra ha aportat la seva capacitat tècnica i tecnològica per treballar amb grans volums de dades, emprant per a això equips especialitzats i solucions tecnològiques avançades que permeten processar-los amb la rapidesa necessària.

Les estadístiques proporcionades en LUCAS ofereixen informació homogènia i coherent de tot el territori de la UE. Això evita haver de recórrer a estudis elaborats per fonts heterogènies a cada país, que sovint segueixen metodologies diferents i dificulten poder elaborar comparacions.

Es pot, d'aquesta forma, avaluar l'impacte que té l'agricultura en el medi ambient, estudiar l'eficiència amb la qual s'utilitzen els recursos al territori i establir polítiques per promoure una economia sostenible.

La informació que ofereix Eurostat permet respondre a preguntes com quin és el percentatge de sòl que ocupen els edificis, carreteres i àrees artificials en tota Europa; quina àrea ocupen els boscos i com es distribueixen per països; en quins territoris hi ha majors reserves d'aigua i en quins escassegen.

En tractar-se d'estadístiques que s'elaboren cada tres anys, pot analitzar-se l'evolució dels paràmetres i detectar si es redueix la massa forestal i augmenta el terreny agrícola o si la qualitat del sòl cultivable es redueix o millora, per exemple.

D'altra banda, aquestes estadístiques també resulten de gran utilitat per a tots els usuaris i empreses que exploten les dades proporcionades per Copernicus, el programa d'Observació de la Terra europeu. En cobrir tot el territori europeu, LUCAS permet verificar i validar les dades obtingudes pels satèl·lits Sentinel i contrastar la precisió.

Tags
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.