Industrialització, digitalització i sostenibilitat: els reptes de la construcció

Construmat ha tancat les portes amb més de 15.000 visitants, 210 expositors i prop de 400 marques representades han presentat més de 150 novetats durant tres dies a Barcelona. Feia quatre anys que el saló no se celebrava i tot i quedar encara lluny de les dimensions d’èpoques enrere, ha estat un aparador sorgit amb força per mostrar els reptes del sector: la digitalització, la industrialització i la sostenibilitat.

Video

Exemple de la implicació de les empreses en alguns d’aquests reptes és el cas de PMP que fan cases ‘Prét a Porter’. Al Saló han portat una casa de mostra per ensenyar a tothom el que fa més de vint anys que fan i el que han anat afegint els darrers anys. En declaracions a Fulls d’Enginyeria, Laura Montes, assessora de projectes del grup, explica que fa uns vint anys que ja fan la “pell de l’edifici” de cases unifamiliars de manera industrialitzada, és a dir, amb parets de formigó armat que ja porta la fonamentació industrialitzada. Enguany però, Construmat ha estat l’ocasió per presentar la industrialització dels interiors amb sistemes translosats, amb bancs i falsos sostres que ja arriben muntats des de fàbrica amb diverses plaques de cartró-guix i a amb les instal·lacions i els aïllaments.

“A l’obra tot es col·loca al seu lloc i es connecta a les instal·lacions”, diu Montes. La primera fase del sistema va aconseguir reduir el temps de construcció d’una casa al voltant dels quatre mesos i amb el sistemes d’interior encara ho podrien retallar un mes i mig més. Per tant, la construcció d’una casa es podria culminar amb dos mesos i mig. El sector, diu Montes, “va cap aquí”. Assenyala que aquest sistema “no tens el marge d’error que et dona l’obra perquè a la factora tot està calculat pel departament d’enginyeria. A l’obra és simplement muntar”.

A banda de la rapidesa, aquests sistemes industrialitzats també vetllen per l’eficiència energètica i el benestar i el confort interior, com Evowall, una empresa de Sant Fruitós de Bages que a Construmat presenta el seu projecte a la Garriga que serà el seu primer bloc plurifamiliar on introduiran el seu producte. Ja disposaven de l’avaluació tècnica europea per a cases passives d’alta eficiència però era tan sols per a cases unifamiliars. Han ampliat la certificació a la construcció plurifamiliar per poder construir amb totes les garanties. El projecte, un dels tres blocs que es construiran a Europa en el marc de l’Horizon Europe per a produir habitatges d’energia positiva, és a dir, que produeixin més energia que la que consumeixen, i per a fer el càlcul de l’empremta de carboni, tant en fabricació o vida útil per a buscar sistemes industrialitzats que donin solució als problemes actuals de la construcció i als ODS.

El paper dels enginyers

L’enginyeria industrial ha tingut històricament un paper molt rellevant al sector de la construcció. El futur passa, però, per l’economia circular, la digitalització i la industrialització i per això, el president de la Comissió de Construcció, Urbanisme i Infraestructures d’Enginyers Industrials de Catalunya, Andreu Iglesias, defensa l’aportació que pot fer el col·lectiu. “Estem treballant per poder influir i impactar al sector”, diu en declaracions a Fulls d’Enginyeria. Un dels reptes amb que es troben les empreses és la manca de professionals tècnics i per això, Iglesias creu que “cal fer el sector atractiu i modernitzar-lo”.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.