Innovació catalana al MWC 2024

L'esdeveniment més important de la indústria mòbil en l'àmbit global de l'any, el Mobile World Congress 2024, ja ha arribat a la Fira de Gran Via a Barcelona. És aquí on hem pogut veure directament les novetats en última tecnologia que els grans actors del sector han preparat per a aquesta edició. Aquest esdeveniment ens permet repassar les innovacions més destacades que ofereixen empreses i entitats tecnològiques internacionals, nacionals i de l'àmbit català. El Congrés, on destaca la intel·ligència artificial, seguida pels avenços en la tecnologia 5G i 6G, té l'expectativa de rebre uns 95.000 assistents, una xifra ja propera a les edicions prepandèmia.

En el pavelló català del MWC 2024 ha destacat, entre d'altres, l'àmbit de la salut, on hem trobat la Universitat Politècnica de Catalunya que, a més, ha presentat solucions en els àmbits de la connectivitat intel·ligent, la mobilitat i la indústria, sobretot el 5G i la seguretat en tecnologies mòbils. En aquesta ocasió presenten quatre prototips, un d'ells és una aplicació per diagnosticar la malària, utilitzant la intel·ligència artificial que combina una aplicació mòbil amb un microscopi robotitzat. "A través d'un escanejat amb una aplicació mòbil ja es pot tenir tota aquesta informació al moment" com ens ha explicat Carles Rubio Maturana, auxiliar d'investigació en microbiologia a Vall d'Hebron.

La universitat també ha exposat un dispositiu que permet monitorar el sistema cardiovascular dels animals de manera no invasiva, on només es toquen dos punts de l'animal. Mònica Cuyàs, de màrqueting i comunicació al CIT UPC, ens ha explicat que "els guants inclouen quatre elèctrodes i, amb aquest monitoratge, només en un minut ja podem treure dades i fer un electrocardiograma amb dos punts localitzats de l'animal". Aquest projecte en concret es va fer amb ximpanzés de la Fundació Mona, un centre que treballa per la conservació d'aquests animals.

image

D'altra banda, el centre tecnològic Eurecat també ha volgut potenciar l'ecosistema de les empreses emergents a través de tecnologies innovadores, sobretot en l'entorn de la salut. El centre ha presentat al congrés un robot assistencial que ajuda les persones a casa en diverses tasques quotidianes i que és capaç de mantenir una conversa i oferir assistència personalitzada als usuaris, a partir del monitoratge del seu estat de salut o anímic, proporcionant, per exemple, indicacions vinculades a una rutina d'exercicis. "En concret, el robot utilitza avenços en intel·ligència artificial generativa per permetre interaccions complexes entre persones i robots" ha detallat a Fulls d'Enginyeria Xavier Catasús, cap de desenvolupament de negoci a Eurecat en indústries de salut, esport i alimentació. A més, Catasús ens ha detallat que "el robot és de l'empresa PAL Robotics i Eurecat ha participat col·laborant amb el desenvolupament de tota la part de la intel·ligència".

Així mateix, ha presentat una diadema desenvolupada juntament amb l'empresa Time is Brain per registrar en temps real l'activitat cerebral durant un ictus agut i preveure complicacions de manera precoç. La innovació forma part del dispositiu mèdic portàtil BraiN20 i permet al pacient un accés més ràpid al tractament endovascular, així com monitorar el procediment i assistir al metge especialista que el realitza i detectar complicacions de manera precoç. La diadema per a la fixació dels elèctrodes al cap del pacient, els quals estan equipats amb dispensadors de gel que asseguren una ràpida distribució del líquid necessari per a la lectura de l'activitat elèctrica neuronal.

image

Al pavelló també trobem empreses com Keito Group, que fa més de 35 anys que es troba al sector de la medicina. Ofereixen mèdics dotats amb certificacions i homologacions que justifiquen la veracitat dels resultats. Ara potencien tots els resultats que donen els mesuraments d'aquests equips cap a la digitalització de la salut. Han llançat al mercat una aplicació mòbil amb la qual l'usuari es registra, es crea un perfil i l'equip registra els seus paràmetres vitals. D'aquesta manera l'usuari domina el seu estat de salut i pot tenir un control i seguiment dels seus paràmetres i pot veure en qualsevol moment si algun d'aquests està alterat.

Keito eHealth és l'aplicació on es mostren els resultats de la primera mesura a través de colors perquè sigui molt fàcil identificar l'estat de salut segons ens ha explicat Anaïs Arderiu, chief marketing officer de l'empresa. Permet veure el detall de cada una de les mesures així com tot l'historial perquè això pugui tenir coneixement i també perquè es pugui compartir amb professionals de la salut. Actualment, es troben presents a farmàcies com també a centres mèdics. El pavelló català del MWC 2024 acull unes 50 empreses de l'ecosistema tecnològic català per compartir els seus últims projectes, productes o serveis amb solucions innovadores en àmbits com la salut, la fabricació, l'espai, el retail i la mobilitat.

image

A més, el Mobile World Capital Barcelona i el Barcelona Supercomputing Center - Centre Nacional de Supercomputació (BSC-CNS) han presentat un prototip de bessó digital que busca generar models virtuals del cos humà per investigar en salut i fomentar la divulgació sobre la personalització de la medicina. Josep Maria Martorell, Director associat del BSC, ha afirmat que "el centre, a través de les capacitats úniques del supercomputador MareNostrum 5 per a l'anàlisi massiva de dades i l'ús de la intel·ligència artificial, representa una pedra angular en la revolució de la salut en què ens trobem".

A l'estand de MWCapital, que compta amb la col·laboració de la spin off del BSC ELEM Biotech, han presentat una experiència que consisteix en la recreació d'un laboratori en el qual es capten dades bàsiques i es pren el pols de cada visitant a través d'un dispositiu electrònic que, a manera d'escàner fictici, genera un cor d'acord amb el perfil de cada usuari. El simulador reprodueix una recreació en 3D del cor que, a poc a poc, comença a bategar amb les mateixes pulsacions que el visitant. Es tracta d'una versió simplificada de la creació d'un 'bessó digital' d'aquest òrgan que actualment està desenvolupant i comercialitzant ELEM Biotech, a partir de la tecnologia Alya Red, desenvolupada amb el BSC, i que servirà per millorar la detecció i el tractament de malalties cardíaques.

Video
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.