Innovació: el futur de la logística

La Supply Chain està en constant evolució. Les novetats que apareixen cada any no donen treva i ens obliguen a romandre constantment actualitzats. Un exemple d'això va ser el que va passar el passat mes de juny, al Saló Internacional de la Logística, Barcelona, en el qual, conjuntament amb ICIL, es va presentar durant tres dies les innovacions més rellevants en el camps de la cadena de subministrament dins el marc dels SIL INNOVATION DAYS. Per a aquesta edició es van tractar les noves tendències en Gren Logistics, E-Commerce / Big Data i Lean Innovation.
 
GREEN LOGISTICS
Durant la primera jornada del SIL Innovation Days es van presentar solucions innovadores en el camp de la logística sostenible. La primera experiència va ser la calculadora del CO2 de l'Institut Cerdà, que a través del seu domini en el tema, s'han convertit en un referent del sector. Coldway, va presentar Alcatherm Roll, que va ser a més premiat en la cerimònia dels Premis ICIL-SIL a la millor innovació conjuntament amb Correus. Alcatherm Roll utilitza un procés termoquímic ecològic fos sobre una reacció química que permet una refrigeració potent, instantània i autònoma. És un bon exemple de com donar resposta a la demanda creixent tenint sempre sota control la cadena de fred.
Xavier Rius, patró de ICIL, director de Supply Chain de Natursoy i responsable del Think Tank ICIL, va ser el coordinador de la jornada. Va parlar de les noves tendències en Green Logistics. Les aportacions van permetre que poguéssim conèixer de primera mà com el sector de la logística s'està preparant per poder ser més sostenible.
Javier Marín, professor d’ICIL, va presentar les primeres conclusions de l'Estudi de caracterització logística del sector retail a Espanya patrocinat per l'operador logístic, Alfil Logistics. Luis Santos, director de desenvolupament de negoci d'Alfil Logistic, va estar present durant la presentació atenent les consultes del públic. Es van determinar les possibles relacions entre els indicadors logístics i la xifra vendes, el nombre de botigues i els metres quadrats d'exposició.
 
E-COMMERCE - BIG DATA:
La segona jornada va estar coordinada per Xavier Suárez, patró de ICIL. Al costat d'ell van estar Víctor del Pou de Privalia, que va presentar com es gestiona el big data per part de l'empresa d'outlet online. Com a director d'operacions va explicar la importància de valorar i considerar les dades de navegació per oferir una millor oferta als seus clients. També va oferir el seu punt de vista sobre la viabilitat de les empreses de comerç electrònic. Jordi Maresch, de Nubalia, va comentar les seves solucions cloud que ajuden a incrementar considerablement l'eficiència i milloren els processos de comunicació de les companyies.
Google Maps for Work proporciona als desenvolupadors accés a tota la gamma d'APIs de Google Maps en el núvol. Permet crear mapes atractius i inserir-los en els seus llocs, aplicacions i plataformes internes. Ofereix als usuaris informació rellevant per a la seva ubicació, en qualsevol moment i lloc. Va mostrar un portàtil a la venda per 350 € per treballar únicament amb documents en núvol.
Humberto Galasso de Slimstock, empresa col·laboradora de ICIL, va afirmar que el dinamisme actual a l’e-commerce exigeix d’una eina capaç d'identificar i anticipar els patrons de la demanda i actualitzar els models de gestió de l'inventari segons cada etapa del cicle de vida de producte. Fer-ho de manera automàtica, segura i constant pot marcar la diferència entre un clic i una compra. Cada vegada més el retail tradicional va a l'e-commerce i el pureplayer va al retail tradicional, la competitivitat és enorme i optimitzar l'estoc fent ús d'un assortiment eficient comporta mantenir el ritme de vendes sense sacrificar el benefici.
El Home Pack de Correus, guanyador d'un dels dos Premis ICIL-SIL a la Millor Innovació, es va presentar com un nou sistema de recepció de producte a l'interior de recintes privats i de dimensions reduïdes.
Un exemple de col·laboració entre dues empreses per millorar els sistemes de picking en magatzems especialitzats en comerç electrònic ens ho va mostrar Labware i Electrotec, de la mà de Joan Sansalvador (patró de ICIL) i Ramon Colet, respectivament.
També hi va haver temps per a la presentació del nou programari de planificiació de la supply chain per retail amb Anna Van Ginkel de Forecast Solutions. Una eina molt útil per millorar el forecasting i amb això tota la planificació de la supply chain.
 
LEAN INNOVATION
L'última jornada dels SIL Innovation Days d'aquest 2016 va estar coordinada per Sergi Lafita, patró de ICIL i gerent de Iteral. Durant aquesta sessió final es van presentar diversos sistemes de recent desenvolupament que faciliten tant el control i la gestió de forma on-line de les mercaderies en curs com la feina dels operaris de picking, reduint així el malbaratament en forma de temps perdut per aquestes labors.
En elles es va demostrar que el Lean ja no només està en les fàbriques, sinó que s'està establint tant en els magatzems com en les operacions administratives del personal que efectua tot tipus de tasques de la cadena logística, des de la contractació del transport al control unificat de les factures, passant pel control per conèixer la qualitat de les mercaderies durant el seu trànsit i altres aplicacions.
Finalment i2cat va presentar una tecnologia que permetrà el posicionat de màquines automàtiques o dels operaris mitjançant llums LED que pretén ser un canvi substancial amb diverses aplicacions a desenvolupar en el futur pròxim.
Les empreses que van estar presents van ser Datalong, Aine, Crown, Transtic, Convector 's eyes i Slimstock.
Xavier Malaver i Toni Laserna, professors d'ICIL van estar presentant un exemple del que ha vingut denominant Industry 4.0.
L'esdeveniment global va estar organitzat per Mireia Hernández que juntament amb César Castillo, director general d'ICIL, van fer de mestres de cerimònia durant les diferents sessions. Els meus agraïments als tres coordinadors per les seves aportacions per a aquestes breus conclusions de les jornades d'innovació.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.