Inspiració STEAM entre la plantilla de Technip Energies
Actualment, un 34% de la plantilla de Technip Energies són dones. No és una xifra baixa si tenim en compte que som un sector tradicionalment on la població masculina sempre ha sigut molt majoritària, però encara està lluny del 50-50. Malgrat que encara estem lluny del nostre objectiu, hem aconseguit millorar el nombre de dones a la nostra empresa gràcies a plans de carrera específics per a població femenina, polítiques de conciliació i flexibilitat competitives i altres mesures que, dins dels plans de Diversitat de l’organització, busquen més equilibri entre treballadors i treballadores. Són mesures a curt o mitjà termini que es complementen amb projectes d’impacte més llunyà, però no per això, menys rellevant com és el programa de mentoratge InspiraSTEAM, de la Universitat de Deusto, al qual ens hem sumat per tal d’augmentar la presència de dones als estudis STEAM i acabar trencant la bretxa de gènere que hi ha al sector.
La Maria Mònica Rodríguez i la Dèlia Sosa treballen a Technip Energies. Rodríguez és enginyera química i ambiental i exerceix d’enginyera de processos. Sosa és projectista de canonades i aquest curs són dues de la quinzena d’empleats que han participat en aquest projecte. Durant sis sessions han explicat la professió a nens i nenes de les escoles Mar Bella de Barcelona i Carmelites de Tarragona, respectivament, amb l’objectiu d’ajudar a trencar prejudicis, convertir-se en nous referents i generar interès als nens, però sobretot a les nenes, en un rol que tradicionalment ocupen els homes.
“Els nens i nenes no tenen, encara, els prejudicis dels adults” diu la Dèlia. Tot i que reconeix que l’educació i l’entorn que han viscut a casa pot influir, creu que la Primària és un bon moment per enfocar aquests continguts i obrir la ment dels més petits. En el seu cas, va fer les sessions amb el company Valentín Lembeye, group leader for Plant Design & Piping Installation. Malgrat que InspiraSTEAM preveu separar en les quatre sessions centrals els grups en nens i nenes, van fer-les conjuntament i a més a més, van allargar-se més del previst. “Una hora es queda justa per introduir l’enginyeria i les professions STEAM, eliminar estereotips, promoure referents i fer pràctiques i jocs”, diu la Dèlia.
Són sessions que serveixen per a empoderar les noies, però Sosa fa una reflexió al voltant d’aquesta situació. “No només cal que les dones entrin en aquest camp i facin estudis tradicionalment per a homes, el canvi ve quan hi ha la complicitat d’homes i dones treballant de costat”, diu la tècnica. La Universitat de Deusto facilita material pedagògic i guies per preparar aquestes sis sessions de mentoria Només aquest curs ha aconseguit 428 mentores, 100 mentors i ha arribat a 142 centres amb 3.621 nois i 3.408 noies, als nodes d’Euskadi, Catalunya, Madrid, Astúries, Galícia, La Rioja, Canàries i Castelló.
L’aposta per la diversitat no és nova a Technip Energies, però no es va per “complir els números” sinó per realment defensar que la presència femenina és un valor afegit a l’organització. Ho explica Esther Tomé-Méndez, responsable de Diversitat i Inclusió, Aprenentatge i Desenvolupament recalca que hi ha voluntat per incrementar la presència de dones al sector i a l’empresa i els va semblar que InspiraSTEAM era una bona oportunitat en ser un programa ben organitzat i estructura que compleix els objectius corporatius. S’hi van sumar l’any passat, és a dir, tot just és el segon curs escolar que hi participen i ja han pogut enviar fins a quinze mentors a escoles d’arreu. La política de l’empresa és donar a conèixer el projecte i esperar que s’hi sumin els més interessats.
Tant Rodríguez com Sosa van rebre la convocatòria de la companyia per participar en el programa i no van dubtar. Rodríguez diu que la proposta li va semblar molt bona perquè recordava haver viscut negativament el fet de “no tenir dones a prop en aquesta àrea”. “Vinc d’una cultura amb moltes etiquetes i vaig tenir el suport de la família després de parlar-ne molt”, diu Rodríguez, “vaig estudiar en una classe de només homes, i per això vull contribuir a canviar la història”. En una mateixa línia, Sosa comenta que, com a mare d’una nena, i li agradaria que rebés aquesta mena d’informació de professionals aliens a la família que viuen la feina amb passió. “És un repte i és molt gratificant mostrar què fas a la gent”, afegeix.
És realment satisfactori treballar en una empresa que et facilita poder participar en aquestes sessions. “Representa el compromís de l’empresa i, per tant, els seus valors”, destaca Sosa, “activitats així et permeten desconnectar del dia a dia i veure la professió amb més passió”.