Intel·ligència Artificial i Big Data aplicades al clavegueram de Barcelona a fi de generar informació sobre la personalitat dels barris

L’Institut Català de Recerca de l’Aigua (ICRA), el centre tecnològic Eurecat, el Consorci Institut d’Estudis Regionals i Metropolitans de Barcelona (IERMB), la pime fabricant de sensors on-line s::can Iberia i l’operador públic municipal de l’aigua, Barcelona Cicle de l’Aigua (BCASA) participen en el projecte europeu SCOREwater, que té la finalitat de contribuir a la transformació digital del sector de l’aigua mitjançant diferents casos d’estudi, un dels quals es centrarà a Barcelona, on s’aplicarà Intel·ligència Artificial i Big Data per generar informació sobre la personalitat dels barris.

El projecte SCOREwater està finançat pel programa Horizon 2020 de la Unió Europea dins de l’àmbit de la digitalització del sector de l’aigua per tal d’accelerar l’assoliment dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). El projecte, que s’ha posat en marxa aquest mes de maig i es perllongarà durant quatre anys, compta amb un pressupost de 5,8 milions d’euros i desplegarà tres laboratoris socials “living labs” a les ciutats de Barcelona, Göteborg (Suècia) i Amersfoort (Holanda).

El “living lab” de Barcelona permetrà generar informació objectiva i immediata sobre la personalitat dels barris. Exemples de la informació que es generarà són els hàbits de gestió de residus a les llars, incloent-hi l’adequada gestió dels olis i dels greixos i de les tovalloletes humides, o els hàbits de consum de productes farmacèutics, com els antibiòtics. Aquesta informació s’obtindrà a partir de l’anàlisi química, microbiològica i de cabals de les aigües residuals en el clavegueram i amb l’aplicació d’Intel·ligència Artificial i Big Data.

Aquesta aproximació pionera, batejada com a sociologia de les aigües residuals “sewage sociology”, serà clau en el futur immediat per dissenyar campanyes de conscienciació ciutadana en els àmbits de gestió de residus a les llars i d’hàbits de salut i fer un seguiment de la seva eficàcia. Per altra banda, els gestors del clavegueram tindran una eina per realitzar un manteniment preventiu que implicarà oferir un millor servei als ciutadans.

El “living lab” de Göteborg se centra en la integració d’eines de monitorització de la qualitat de l’aigua amb informació de planificació urbana per a la reducció de l’impacte de les aigües contaminades durant la construcció d’infraestructures i edificacions en els diferents elements del cicle urbà de l’aigua. El “living lab” d’Amersfoort se centra a potenciar la resiliència de la ciutat enfront d’inundacions, mitjançant la integració d’informació provinent de models hidràulics, sensors i bases de dades de planificació urbana.

SCOREwater té un enfocament participatiu i social, on els ciutadans són els beneficiaris principals de la digitalització del sector de l’aigua. Es desenvoluparà una plataforma que permetrà posar en contacte proveïdors amb consumidors de dades per tal de desenvolupar nous productes i serveis de valor afegit per a la societat. La plataforma també es nodrirà de dades dels habitants mitjançant iniciatives de ciència ciutadana. La plataforma estarà dotada de mecanismes de seguretat, de privacitat i d’estandardització. Finalment, el projecte contempla activitats d’educació ambiental en escoles mitjançant un videojoc seriós (serious game) i en museus mitjançant exposicions interactives.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.