Investigadors de la UPC aconsegueixen fotografiar per primera vegada la creació d'un 'jet' gegant

Investigadors del Grup de Recerca de Llamps (LRG), de la Universitat Politècnica de Catalunya i de la Universitat de Duke (EEUU), han captat per primer cop la formació d’un “jet” gegant, una descàrrega elèctrica semblant a un llamp. Les imatges les han captat a Colòmbia mitjançant una càmera d’alta velocitat que fa 5.000 fotos per segon.

Els fenòmens elèctrics que tenen lloc a l’atmosfera, així com la unió entre les capes atmosfèriques, són un misteri per a la comunitat científica. No obstant això, els investigadors Oscar Van der Velde, Joan Montanyà i Jesús A. López, que formen part del mateix grup d’investigació del LRG, del Departament d’Enginyeria Elèctrica de la UPC, i Steven A. Cummer, de la Universitat de Duke, han publicat un estudi a la revista Nature Communications en el qual mostren, per primera vegada, com es forma un “jet gegant”.

Grans descàrregues elèctriques amb una forma peculiar

Els “jets gegants” són les descàrregues més grans que existeixen, arribant a connectar la tempesta on es formen amb la ionosfera a causa de la seva força i magnitud. La formació d’aquestes descàrregues només ocorre en zones properes als tròpics, iniciant-se dins el núvol com un llamp que puja cap amunt, i que pot arribar fins als 90 quilòmetres d’altitud. En el moment en el qual ascendeixen, creen una forma molt característica: la part inferior (produïda per sota dels 30 quilòmetres) és filamentosa i d’un color blavós, mentre que la part superior (la qual pot arribar fins als 90 quilòmetres) és ramificada i de color vermell.

Aquestes descàrregues de gran magnitud es produeixen en l’alta atmosfera, per sobre de tempestes intenses, i només poden observar-se de nit. Els “jets” gegants resulten un fenomen estrany i difícil de detectar; els investigadors de la UPC i de la Universitat de Duke ho han treballat des de l’any 2008 a través de diverses campanyes per captar-los.

Un descobriment revelador

Finalment, les imatges que capten la formació del “jet” gegant han estat fetes al nord de la costa de Colòmbia. El primer intent va tenir lloc l’any 2017 a la ciutat colombiana de Santa Marta, amb una càmera que operava a 900 fotos per segon. Un any després, el 2018, es va repetir la campanya a les ciutats de Barranquilla i Cartagena, amb càmeres d’alta velocitat, que fan 5.000 fotos per segon. Oscar Van der Velde ha estat fent un seguiment minuciós de les tempestes fins que va aparèixer el fenomen: 12 “jets” gegants en 6 nits diferents.

La seqüència d’imatges que mostra la formació d’aquests fenòmens s’ha pres a 200 microsegons. Les imatges revelen el primer flaix a partir del qual neix la descàrrega, així com tot el seu desenvolupament pas per pas, fins a arribar a la ionosfera. Aquest descobriment serà de gran utilitat a l’hora d’estudiar com l’activitat elèctrica que es produeix dins les tempestes arriba a la base de la ionosfera.

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.