Investigadors de la UPC observaran 77.000 estrelles binàries

Un equip internacional de científics, liderats per Alberto Rebassa, professor i investigador del Departament de Física de la UPC i de l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), i Odette Toloza, investigadora de la Universidad Técnica Federico Santa María (USM), observaran 77.000 estrelles binàries, un sistema de dues estrelles lligades físicament per la força gravitatòria i que, per tant, giren una al voltant de l'altra. L'equip d’investigadors, amb el telescopi 4MOST de l'Observatori Europeu Austral (ESO) a Xile, analitzaran els espectres d'un tipus d'estrelles binàries formades per una estrella de tipus solar i un nan blanc, el tipus més comú de romanent estel·lar, la fase final de la vida de les estrelles. Actualment, hi ha disponibles per a l'estudi uns pocs milers d'espectres d'aquest tipus de binàries.

Amb les observacions del telescopi 4MOST, l'equip d'investigació estudiarà una gran varietat de problemes científics, com ara l'evolució de les estrelles binàries compactes, les progenitores de les supernoves termonuclears, la relació edat-metal·licitat de la nostra Galàxia, una eina d'observació clau per comprendre com la Via Làctia es va formar i com ha evolucionat químicament en el temps, o les propietats físiques i magnètiques de les estrelles tipus solar. L'equip compta amb 30 investigadors i investigadores de 18 institucions i universitats de diversos països com Regne Unit, Alemanya, Xile, la Xina, Itàlia i els Estats Units.

La iniciativa 4MOST

El projecte de Rebassa i Toloza és un dels seleccionats pel consorci 4-meter Multi Object Spectroscopy Telescope (4MOST) de l'Observatori Europeu Austral, una iniciativa que planeja observar més de 20 milions d'objectes celestes a l'hemisferi sud i analitzar, així, una gran varietat de problemes científics oberts de l'astronomia moderna.

El 4MOST és un instrument de segona generació que s'instal·larà al Visible and Infrared Survey Telescope for Astronomy (VISTA) de l'ESO, ubicat a Cerro Paranal, a Xile, i que començarà a operar a principis de l'any 2024 durant un mínim de cinc anys. El nou instrument proporcionarà a VISTA la capacitat de realitzar grans estudis espectroscòpics i capturar els espectres, fluxos d'energia per longitud d'ona, en pràcticament tot el rang visible de 2.400 objectes simultàniament, és a dir, una mitjana de 18.000 objectes durant una nit. Segons l'equip que hi ha al darrere del disseny i la construcció del 4MOST, l'instrument proporcionarà a la comunitat científica una instal·lació de mapatge d'espectroscopia òptica que contribuirà a avançar de manera significativa en moltes de les àrees de la ciència a escala internacional.

Un total de deu projectes a gran escala, anomenats Consortium Surveys, acaparen el 70% del temps de les observacions futures de 4MOST: milions d'estrelles s'observaran per tal d'entendre millor la formació i evolució de la Via Làctia. El 30% de temps restant es dedicarà a fer les observacions corresponents a una dotzena de projectes, acuradament seleccionats i anomenats Participant Surveys. Precisament, el projecte liderat per Rebassa i Toloza és un d'aquests projectes que ha obtingut temps del telescopi per dur a terme les seves observacions.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.