ISE + MWC = Fira + BIM

Falten pocs dies perquè els estands del Mobile World Congress tornin a lluir a Fira de Barcelona en una edició que ha de recordar la darrera abans de la pandèmia, tot i no igualar encara les seves magnituds. S’hi esperen més de 2.000 expositors de més de 200 països i territoris i més de 80.000 assistents. Per acollir-los i que tots els espais del recinte de Gran Via de Fira de Barcelona estiguin a punt per dilluns vinent, els organitzadors ja tenen el muntatge en marxa. No els agafa desprevinguts ja que encara no fa un mes que van muntar i desmuntar l’Integrated Systems Europe (ISE). Com pot el mateix espai ser la seu d’esdeveniments líders mundials i de grans dimensions amb tant poc espai de temps?

La resposta està en la digitalització i la tecnologia. Tal com explica l’enginyer industrial Marc Serra, director de Serveis de Recinte de Fira de Barcelona, el temps de muntatge és un “recurs escàs” i cal planificar i ordenar tots els processos previs i aconseguir que el màxim de material arribi premuntat, assemblat, etc.. Per aquest motiu, des de Fira han apostat per les tecnologies BIM i de bessó digital.

De moment, ho fan servir pels muntatges en alçada amb instal·lació d’estructura suspeses (truss, elements, senyalística), una de les tasques més importants en el muntatge d’un esdeveniment i que per motius de seguretat s’ha de fer aïlladament. Amb el BIM i el bessó digital es pot industrialitzar el procés de manera que tots els detalls estan calculats ja que són models intel·ligent que calculen, amb software, les càrregues que l’estructura suportarà, el seu estat i característiques o la seva posició exacte en espai i relació amb d’altres de manera exacte i precisa.

“Només s’ha de muntar, no cal requalificar ni replantejar res in situ’, recalca Serra que compara la situació amb un enrajolador que sap quantes rajoles i quan morter necessita quan comença una tasca. “Quan arriba un muntador té tota la informació i sap què va a cada punt i com cal instal·lar-ho”, explica Serra. Per tant, s’industrialitza un procés que també s’escurça. Així, en el servei de rigging (muntatge d’estructures en alçada i suspensió), el que es feia abans en dos dies, ara es fa només en un, amb igual número de torns i mitjans. Es calcula, doncs, que s’ha reduït el temps de muntatge en un 40%.

El BIM és, per tant, “una de les claus” que permet a Fira de Barcelona no només reduir temps sinó també augmentar la seguretat. I és que, recalca Serra, aquest sistema dona més “seguretat estructural”.

BIM més enllà del muntatge

El procés, de moment, només s’utilitza en aquesta fase, la del muntatge al sostre, però està previst que en un futur no molt llunyà, es pugui estendre a totes les fases. Poder-ho aplicar ha estat possible gràcies al lideratge de Fira de Barcelona però també als proveïdors que s’han hagut d’actualitzar per tal de disposar de les capacitats tècniques per aconseguir-ho.

Aquest mètode s’anirà implementant paulatinament en tots els processos de muntatge, cosa que implica, com explica Serra, canviar tota la cadena de subministraments.

Més sostenibilitat

Un altre eix que treballa Fira de Barcelona és la sostenibilitat. Per fer-ho ha començat a demanar al sector la reutilització de materials, perquè un mateix estand es pugui utilitzar en més d’un certamen, per exemple, la qual cosa  a més, agilita el procés de muntatge. Des de Fira constaten que cada vegada hi ha més conscienciació entre els clients en aquest àmbit i per tant, són canvis que s’aniran estenent en els propers anys amb l’esforç de tots.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.