Karina Gibert i Núria Castell-Ariño, premi Ada Byron

Les enginyeres en informàtica Karina Gibert i Núria Castell-Ariño recolliran el proper 1 de juliol el premi Ada Byron que atorga el Col·legi Professional de l’Enginyera Informàtica de Galícia (CPEIG) en la Nit de l'Enginyeria Informàtica de Galícia, que enguany celebra la XIV edició. Les dues professores de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) han estat guardonades per la seva dedicació a fomentar la presència de les dones i donar visibilitat a les dones en l’àmbit de la tecnologia.

Núria Castell Ariño (Hospitalet de Llobregat, 1958) és llicenciada en Informàtica de les primeres promocions d’Espanya a la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). Es va titular el 1981 quan una de les tretze dones entre les 400 matriculades a l’inici de la seva carrera. Havia triat aquests estudis perquè va pensar que la informàtica “podria ser una manera interessant d'aplicar les matemàtiques i tenir una varietat d'oportunitats professionals”.

Acabats els estudis, durant uns anys va formar part de l'equip de recerca d'una empresa que treballava en temes de processament automàtic del llenguatge. L'equip era interdisciplinari, de lingüistes i informàtics, i en la part tècnica novament era l'única dona. Anys més tard, va ser vicedegana de Relacions Internacionals (2004-2010) i degana (2010-2017) de la Facultat d'Informàtica de la UPC. També és cofundadora del Centre de Recerca en Tecnologies i Aplicacions del Llenguatge i la Parla (TALP) i posteriorment del Centre de Recerca en Ciència de Dades Intel·ligents i Intel·ligència Artificial (IDEAI).

Però a més de tota aquesta trajectòria professional, Núria Castell-Ariño ha participat activament en temes d’igualtat de gènere. Va formar part del disseny de diversos plans d’igualtat de la UPC, com a membre de la seva comissió d’igualtat i liderant projectes com “+noiesTIC”. Ha col·laborat al projecte europeu GEECCO i ha participat també en programes de mentoria dirigits a alumnes de primària, sobretot noies, per augmentar la vocació per les disciplines STEM. Actualment també és consultora en temes de gènere en alguns projectes. Sense anar més lluny, Castell-Ariño també és cofundadora de la comissió de gènere del Col·legi oficinal d’Enginyeria en Informàtica de Catalunya (COEINF) des del 2018 fins a l’actualitat i forma part de la comissió d’experts de la comissió de gènere de la Intercol·legiata de Col·legis Professionals de Catalunya.

També és cofundadora de Mujeres en Ingeniería Informática i, entre altres, forma part del Comitè Directiu de womENcourage, organitzat anualment per l’ACM. Aquest compromís amb la lluita de gènere en l’àmbit de les TIC li han valgut també altres premis com ara la menció honorífica del premi Creu Casas de l’Institut d’Estudis Catalans el 2020 o el Premi a la Personalitat Destacada LaNit 2021, atorgat per Telecos.cat i el COEINF.

Per la seva banda, Karina Gibert Oliveras, natural de Figueres (Girona), és professora d'Intel·ligència Artificial i Ciència de Dades a la UPC. És llicenciada i doctora en Informàtica amb especialitats en Estadística Informàtica i Intel·ligència Artificial (IA), i és cofundadora i directora des del febrer de 2021 de l'Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI-UPC). Actualment, també és vicedegana de la Presidència d'Igualtat i Ètica del Col·legi Oficial d'Enginyeria Informàtica de Catalunya (COEINF), i anteriorment va ser vicedegana de Big Data, Data Science i IA del COEINF.

Pel que fa a la seva tasca en temes de gènere, és fundadora de la Comissió donesCOEINF per a la bretxa de gènere en Enginyeria Informàtica des del 2018, membres de donesIAcat de l'Associació Catalana d'Intel·ligència Artificial (ACIA) des del 2019, i des del 2021 de Dones en Enginyeria Informàtica de la Consell de Col·legis d'Enginyeria Informàtica d'Espanya (CCII), i altres comissions de gènere. El 2022 ha estat ambaixadora de la Stanford's Women in Data Science Initiative (Stanford WiDS-Barcelona 2022), que també va ocupar el 2021.

Karina Gibert també va rebre una menció honorífica al Premi Creu Casas en les edicions 2021 i 2022; el premi ‘Dones per canviar el món’ de l’Institut d’Estudis Catalans; el Premi donaTIC 2018 en la categoria acadèmica/investigació; el primer premi HackingBullipedia 2013, relacionat amb el famós xef Ferrán Adrià, amb el projecte “GENESIS Smart decision support for creativity through evolutionary analysis”; i el premi al millor projecte europeu de salut electrònica de la UE al projecte K4Care l'any 2010 pels alts estàndards de qualitat assolits. També va ser finalista dels Premis Europeus de Serveis Socials 2021 pel projecte INSESS-COVID19 i dels Premis AMETIC 2021 pel projecte Top Secret Rosies per a la generació de talent femení.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.