«La clau de la nostra intervenció en la xarxa de districte d'Olot és control, integració, automatització i divulgació»

Entrevistem a Fran Comino, fundador de l'enginyeria Wattia Innova que forma part de la UTE guanyadora, junt amb Gas Natural, de la licitació del projecte de la xarxa de districte d'Olot

 
Quin ha estat el principal repte tècnic que heu hagut de superar?
Fer que un sistema que hem aprés a dissenyar en un local privat de 200m2, com és EspaiZero, pugui ser replicable en els 30.000 m2 que tindrà la illa energètica d'Olot. Dit d'un altre manera, passar d'una prova pilot de laboratori a alimentar 7 edificis públics i uns quants comerços.
 
Què aporta Wattia Innova en aquest projecte?

En un district d'aquesta tipologia, si no hi ha un control molt ben fet, succeirà el que ha passat amb altres Empreses de Serveis Energètics. Aposten per aplicar sistemes o energies sense un control excel·lent i, aleshores, costa molt afinar energèticament per a que surtin els números en projectes d'aquesta magnitud.  Wattia Innova, per tant, aporta control i fa possible una part vital del projecte. L'automatització de tot el sistema que integra, de fet, quatre energies: les tres renovables més el gas natural, que serveix com a backup de tota la instal·lació. Triem en cada moment quina és l'energia que ens convé més, segons diferents factors: la producció que es pugui generar, les condicions meteorològiques de l'exterior, les temperatures que necessitem, etc. Tot plegat, amb el suport d'una estació meteorològica idèntica a la que hi ha a EspaiZero, que farà que tinguem un pronòstic del temps fidedigne. D'aquesta manera ens podrem anticipar a segons quines gestions energètiques i balanços energètics que es vulguin fer en el district heating. No podem aportar una enginyeria de càlcul molt potent perquè no la tenim encara, és cert. Aquesta feina l'ha desenvolupat un soci molt competent, que és Aiguasol.  

Tanmateix, hi ha un punt important i que serà molt pioner. Volem treballar amb algun tipus de sistema per a que la injecció d'energia pugui ser balancejat contra edificis. D'aquesta manera, si un edifici té excedent d'energia podrem jugar amb les subestacions d'injecció d'energia per controlar-les dinàmicament. És complexe, però en una segona fase potser podrà ser realitat. Per resumir, la clau de la nostra intervenció en la xarxa de districte d'Olot és control, integració, automatització i divulgació.

"Volem treballar amb algun tipus de sistema per a que la injecció d'energia pugui ser balancejat contra edificis"

Explican's perquè és tant important la divulgació d'aquest projecte per Wattia Innova

L'essència d'EspaiZero la vull transmetre a la xarxa de districte d'Olot. Per aquest motiu hi ha una sala de les energies que pot ser visitada per tothom. Per això hi haurà una pantalla que informarà del consum energètic com a EspaiZero. La gent ha de saber de manera molt senzilla què estàs produint, com estàs treballant, quina energia estàs distribuint, quines emissions de CO2 estàs estalviant. Això per mi és vital.
I per això he insistit moltíssim en que el projecte que vam redactar hi hagués un tarannà molt divulgatiu. Aquest projecte pot ser molt tècnic, però jo el que defenso i en el que sóc molt tossut és en la divulgació. I aquesta idea li agrada i és compartida per l'Ajuntament i per Gas Natural.
 
Com arribeu al projecte de la illa energètica d'Olot?
SIGMA es va impregnar del que hem fet en l'àmbit del control, de l'eficiència energètica i de l'estalvi de CO2 a l'IES La Garrotxa i a Espai Zero, que va ser objecte de multitud de visites polítiques i tècniques. A partir d'aquí va néixer un caliu molt bonic en el que el control i l'aplicació de la integració de les renovables són els protagonistes. A més, es van identificar unes enginyeries que es dediquen purament a que els projectes tinguin una certa coordinació tècnica i una integració de sistemes. La paraula integració agrada.
Així mateix, hi ha una vessant divulgativa molt important i és la que més ens agrada a nosaltres. Poder transmetre la passió per l'eficiència energètica.
A més a més, l'alcalde d'Olot té certa inquietud en les energies renovables davant del projecte de construcció d'un mercat nou, atès que ja ha vist les vivències experimentades a Espai Zero i a l'IES. A més, en Manel Serrat i en Francesc Canalines de SIGMA s'ho creuen i els agrada.
La idea entre tots plegats és fer alguna cosa diferencial. Es proposa una integració com la que ha sortit finalment en el district de varies energies renovables per fer que el centre d'Olot pugui funcionar amb aquests sistemes.
Per tant, si neix un projecte com la xarxa de districte a Olot és gràcies a l'arrel de les experiències prèvies que hi ha hagut. 
 

"Aquest projecte pot ser molt tècnic, però jo el que defenso i en el que sóc molt tossut és en la divulgació"

 
Com va sorgir la idea de presentar-se al concurs de licitació del projecte amb una UTE junt a Gas Natural?
L'Ajuntament d'Olot va treballar en profunditat en un concurs públic en el que es marcaven unes directrius bàsiques per a que les empreses presentessin els seus projectes, no es donava un projecte a seguir. Entre aquests requeriments hi havia la integració de 3 fonts d'energies renovables, la biomassa, la geotèrmia i la fotovoltaica per subministrar calor i fred a cinc edificis públics d'Olot. Nosaltres encaixem perfectament en aquestes necessitats. És un projecte amb una inversió econòmica important, al voltant del milió d'euros, que tindrà un retorn a 13 anys vista en el format d'Empreses de Serveis Energètics. És aleshores quan proposem a Gas Natural formar part del projecte amb nosaltres arran del contacte que teníem d'altres intervencions. Gas Natural va visitar EspaiZero, li va agradar molt el concepte i vam decidir tirar endavant sota la modalitat d'UTE.
Suposo que com a element diferencial que ens va afavorir en la licitació va ser que en el nostre projecte hi hauria una sala de les energies, que es podria visitar i consultar tot el que hem desenvolupat. Per tant, la proposta té un caràcter molt divulgatiu. Té la mateixa essència que l'EspaiZero. 
 
TEXT: ALBERT LÓPEZ
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.