“La clau de l’èxit és fer una bona feina, ser perseverant i que t’agradi el que fas”

Pau Guarro és llicenciat en Enginyeria Mecànica a l’ETSEIB i en Enginyeria Aeronàutica a l’ENAC (Tolosa). Ha desenvolupat la major part de la carrera professional a Solid Engineering, empresa que fa tres anys va fusionar-se amb Adiciona Serveis Informàtics i va donar lloc a l’actual BETWEEN Technology. Des de 2017, és el director general d’aquesta consultora tecnològica. Actualment, BETWEEN compta amb una plantilla de més de 400 persones i disposa d’oficines a Barcelona, Madrid i Bilbao. A nivell internacional, té filials al Regne Unit, la Xina, Singapur, Malàisia i Sri Lanka. La companyia va tancar l’any passat amb una xifra de negoci pròxima als 19 milions d’euros. 

La seva carrera professional comença com a enginyer de projectes i després passa a vendes com a màxim responsable d’aquesta divisió fins que, l’any passat, assumeix la direcció general. Fins a quin punt s’ha hagut de reinventar, com a enginyer, per desenvolupar aquestes diferents tasques?

En primer lloc, m’agradaria dir que, quan era estudiant, no m’hauria imaginat mai que acabaria desenvolupant un rol de gestió o vendes perquè, en la meva època d’universitari, m’interessava sobretot el vessant més tècnic de l’enginyeria industrial, relacionat amb la mecànica o el càlcul. La vida, però, t’acaba portant per camins insospitats i, ara, vist en perspectiva, estic molt satisfet de com he anat evolucionant com a professional. És cert que com a enginyer m’he de reinventar constantment i, en aquest sentit, he tingut la sort de seguir-me formant tant en aspectes tècnics com de gestió. Els estudis d’enginyeria industrial et donen una visió molt transversal i, per tant, un enfocament generalista. A partir d’aquí, cada enginyer ha de seguir-se formant en funció de com vulgui orientar la carrera professional. Personalment, estic molt content d’haver-me decantat per l’enginyeria perquè crec que són uns estudis que, fonamentalment, t’ensenyen a pensar. Et donen una base sobre la qual assentar els coneixements que després vas adquirint en l’exercici de la professió i que espero seguir acumulant! 

En la vida professional d’un enginyer, és evident que l’empresa i la universitat són dos eixos importants. El tercer seria el Col·legi. Què li demana, en primer lloc com a col·legiat, però també com a directiu d’una empresa amb un fort component d’enginyeria?

La pertinença al Col·legi és molt valuosa per donar continuïtat a l’etapa universitària dels enginyers ja com a professionals. Per mi, és el garant de la professió i un actor molt important que representa el col·lectiu dels enginyers davant de la societat. Com a col·legiat, per tant, li demanaria que s’obrís més a la societat i, des de l’empresa, que sigui conscient que necessitem resultats concrets i a curt termini. Per BETWEEN, per exemple, són molt valuosos els estudis sectorials que promou, la formació continuada i la borsa de treball.

BETWEEN ofereix, avui en dia, serveis de consultoria tecnològica en els camps de l’enginyeria mecànica i electrònica, IT i desenvolupament de programari, operacions i processos continus (químic i petroquímic). Quina és la clau per a l’èxit d’una empresa com aquesta, l’especialització o la transversalitat?

Abans que res, cal deixar clar que la clau de l’èxit és fer una bona feina i ser perseverant. També que t’agradi el que fas. En el nostre cas, hem optat per la transversalitat per guanyar pes específic. Des del nostre naixement, a Catalunya, vam veure que la transversalitat ens donava molt més recorregut que no pas focalitzar-nos en un àmbit concret. Malgrat tot, la nostra estratègia també passa per identificar vetes de mercat (impressió, packaging, processos continus...) i, aquí sí, posar el focus i especialitzar-nos-hi.

En els darrers temps, també han ampliat el camp d’acció cap a sectors molt lligats a la innovació com poden ser les tecnologies de digitalització i la indústria 4.0, el big data o el blockchain. Per què?

Gran part d’aquests 20 anys d’activitat havíem estat centrats, pràcticament en exclusiva, en temes directament relacionats amb l’enginyeria. Però, fa tres anys, amb la incorporació d’una empresa que venia del món de l’IT, se’ns va obrir tot un ventall de noves possibilitats. El nostre creixement també ha estat un procés de diversificació cap a altres camps que, pel fet d’estar presents en els projectes que executem amb els nostres clients, també hem de poder dominar. Per exemple, portem mesos treballant i invertint en tecnologia blockchain perquè tot fa pensar que propiciarà un canvi disruptiu tant en el B2B com en el B2C i l’hem de poder incorporar a la nostra cartera de serveis.

Un dels serveis que proporcionen a les empreses és la selecció especialitzada de personal. En base al coneixement que tenen de les necessitats empresarials, quin diria que és el perfil d’enginyer més demandat actualment?

L’enginyer electrònic i el d’automatització, juntament amb el perfil més clàssic d’enginyer mecànic. Ara mateix són els perfils que més busquem. En l’àmbit de l’IT, ja seria un perfil més de programador en diferents llenguatges: .net, PHP, java... O també consultors SAP.

I en un horitzó d’entre cinc i deu anys?

Crec que aniran tenint molt més pes els enginyers que treballin en business intelligence, big data o intel·ligència artificial.

Per acabar, parlem de la implantació de BETWEEN a l’exterior. La companyia té una important presència a l’Àsia (Xina, Singapur, Malàisia i Sri Lanka). A què es deu la concentració en aquesta àrea?

Quan surts a l’exterior, és convenient fer-ho de la mà d’un client, d’un projecte llançadora o disposar d’un soci local. En el nostre cas, vam començar per Sri Lanka perquè teníem un soci local de confiança que ens va permetre implantar-nos-hi i oferir serveis offshore d’enginyeria in situ. En la resta de casos, hem anat de la mà d’un client amb qui ja treballàvem aquí i necessitava que també l’ajudéssim a les fàbriques que tenia en altres punts del món. Ara mateix, tenim més de 25 enginyers treballant a les nostres seus a l’Àsia, on anem ampliant la nostra cartera de clients.

 

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1853","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

Fes clic a la imatge per inscriure't!

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.