La COVID-19 transforma la indústria química

La indústria química no ha pogut parar durant el confinament i l'estat d'alarma per poder servir els principis actius de la indústria farmacèutica i també les primeres matèries per a l'elaboració del material sanitari com són les mascaretes, els guants, les bates i altres elements per preservar els aliments.  Per Julià Sempere, professor d'Enginyeria Química a IQS i membre de la comissió Indústria 4.0, la resposta d'aquest sector ha estat ''fabulosa'' perquè s'ha pogut respondre les necessitats socials de materials, de principis actius farmacèutics ... i, perquè no, d'agents de tensió superficial per fer desinfectants en el sector sanitari, però també a les llars i per a equipament domèstic.

En la seva intervenció al Fòrum Indústria 4.0, Sempere conclou que en molts casos, la indústria química-farmacèutica s'ha pogut mantenir gràcies a un ''esforç titànic'', i que moltes tasques prèviament automatitzades s'han hagut de fer manualment, responent així a canvis de demanda ràpids. Amb la impossibilitat d'adaptar en termes curts la maquinària als estàndards de qualitat ''elevadíssims'', per Sempere, la indústria química ha iniciat un camí ''irreversible''  cap a la transformació 4.0.

La gran indústria química té nivells altíssims d'automatització, però és essencialment 3.0, és a dir, és ''molt intel·ligent'' però no està ''interconnectada'' ni ''explota'' les dades que genera, sinó que es queden les dades de control, però sense analitzar-les en un sistema amb prou capacitat.

El diagnòstic de Sempere conclou que el ''pànic'' a les mancances de seguretat dificulta l'expansió digital d'aquest sector químic i per això demana demostrar que la seguretat informàtica és ''suficient i absoluta'' i que conceptes com el Big Data, el Digital Twin o la Intel·ligència Artificial tenen ''la porta oberta'' a la indústria química. De fet, Sempere destaca que la Hannover Messe que enguany s'ha celebrat de forma virtual,  ha posat un focus important en la seguretat dels sistemes. També destaca que la incorporació d'assistents virtuals o la contribució de la intel·ligència artificial en el manteniment predictiu, per exemple, són eines ''cada vegada més potents i més atractives'' per a la indústria química.  Per Sempere, la generalització del wireless i l'IoT podran contribuir, sens dubte, a reduir significativament els milers de quilòmetres de cables de coure que utilitza la indústria química, incrementant-ne la fiabilitat. Sempre, conclou Sempere, ''cercant un món millor''.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.