La demanda de biomassa creix fins a les 552.000 tones a Catalunya
El consum de biomassa a Catalunya va experimentar un increment de l’1,1% durant l’any 2023, segons el balanç anual de l’Estratègia per promoure l’aprofitament de la biomassa forestal i agrícola. Aquesta font energètica renovable d’origen local, clau per a la gestió sostenible dels recursos del país, va assolir un consum total de 552.000 tones anuals. Alhora, la superfície forestal gestionada va augmentar un 1%, arribant a les 23.001 hectàrees.
Les mesures implantades durant la primera dècada d’aquesta estratègia han multiplicat per 2,5 tant el consum de biomassa com la superfície gestionada. Els objectius per al 2027 preveuen assolir les 730.000 tones de biomassa consumida per a usos tèrmics i gestionar 30.400 hectàrees de superfície forestal.
A més, el seu ús ha contribuït a la reducció anual de 218.057 tones d’emissions de gasos d’efecte hivernacle. Aquest avenç no només reforça la lluita contra el canvi climàtic, sinó que també promou la gestió sostenible dels boscos i la prevenció d’incendis.
Diversificació i professionalització del sector
En l’última dècada, el sector de la biomassa a Catalunya s’ha professionalitzat i diversificat. El consum d’estella s’ha multiplicat per 15, i el de pèl·let s’ha més que doblat, sent aquests productes els preferits per a tecnologies grans i eficients. En canvi, el consum de llenya, més associat a usos domèstics i condicionat per la climatologia, només ha crescut un 25%.
Aquestes tendències reflecteixen una transició cap a aplicacions industrials i en edificis de serveis, que són menys vulnerables a les fluctuacions climàtiques i demostren una major eficiència energètica.
L’aprofitament de la biomassa ha contribuit a la resiliència dels ecosistemes davant els efectes del canvi climàtic i millora la disponibilitat d’aigua als boscos. A més, ha impulsat la recuperació econòmica del sector forestal i dinamitza les zones rurals, valorant un recurs clau per a la gestió sostenible del territori.
Un objectiu transversal
L’estratègia catalana és fruit de la col·laboració entre diversos departaments de la Generalitat – Territori, Habitatge i Transició Ecològica; Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i Presidència – amb l’objectiu de coordinar esforços per assolir els compromisos energètics, forestals, socioeconòmics i climàtics que Catalunya ha adoptat en el marc de legislacions i iniciatives internacionals.
Amb aquests resultats, l’aposta per la biomassa s'ha consolidat com una peça fonamental per a una transició energètica sostenible i una millor gestió del patrimoni forestal català.