La Directiva Europea que exigeix l’ús del BIM impulsa la implantació d’aquesta metodologia arreu del continent

La Directiva Europea que obliga als països membres de la Unió a implantar el BIM a les licitacions públiques, ha esdevingut el motor de la implementació d’aquesta metodologia arreu d’Europa. Així es desprèn del Segon Informe de l’Observatori BIM Europeu que s’ha presentat durant l’acte de cloenda de l’Europen BIM Summit, el certamen de referència internacional en BIM, celebrat a Barcelona i al qual han participat més de 700 professionals del sector de l’edificació.

Alguns dels exemples que es posen de relleu a l’informe són els casos d’Alemanya, on a partir de l’any 2020 totes les obres d’infraestructura hauran d’estar planificades i ser construïdes a partir amb la metodologia BIM, Irlanda, on és obligatori en qualsevol obra relacionada amb el sector de la salut; Itàlia, on serà obligatori per a totes les obres públiques amb un import superior als 100 milions d’euros o el Regne Unit, on ja s’aplica des del 2007 en tots els programes d’habitatge social.

El director de continguts de l’European BIM Summit, Ignasi Pérez Arnal, ha fet una crida a la indústria de la construcció a implementar el BIM, ja que només un 2 o 3% de tots les productes de tot el món són BIM objects. Arnal ha analitzat el cas de Roca com a empresa que, des de fa anys, lidera a Espanya l’ús del BIM. En aquest moments, l’empresa de referència en productes per a l’espai de bany ja compta amb el 75% del seu catàleg desplegat en BIM.

Stephen Jones, Director Sènior d’Investigació de la indústria de Dodge Data & Analytics ha tancat la cinquena edició de l’European BIM Summit amb una ponència sobre el futur del BIM en l’indústria global de la construcció. Per a Jones, un dels avantatges del BIM és que “tot es connecta, fet que permet optimitzar el disseny dels projectes i adaptar la producció dels edificis en funció del seu ús”. Aquest fet, juntament amb l’aplicació de tecnologies com la impressió en 3D, permeten avançar en una construcció virtual que limiti els problemes de sobrecost que presenten el 49% els projectes d’edificació, o els lliuraments fora de termini que es donen en un 16% dels casos.

Un altre dels aspectes destacats per Jones ha sigut la possibilitat de predir qualsevol dels problemes que poden aparèixer en el procés de construcció d’un projecte, el que suposa un important benefici a l’hora de controlar costos, però també una millora important en la seguretat, doncs permet detectar a l’avançada els riscos laborals que es poden presentar en el procés constructiu. D’altra banda, el BIM permet donar als treballadors un coneixement contextualitzat que els permet saber exactament què han de fer al llarg de totes les hores de la seva jornada laboral.

Un dels avantatges que Stephen Jones ha puntualitzat ha sigut la millora en el procés per calcular els preus finals de venda, una cosa que considera “altament disruptiva i que canviarà les relacions tant amb els clients com amb els proveïdors”.

La cimera ha finalitzat amb el lliurament al professor de disseny d’arquitectura digital, Arto Kiviniemi, del BIM Summit Award 2019. Aquest guardó és l’únic a nivell mundial que reconeix a aquelles persones que han destacat per la seva tasca en favor de la difusió i adopció del BIM en el sector de l’edificació.

El president del Col·legi d’Aparelladors de Barcelona (CAATEEB), Jordi Gosalves, ha anunciat durant l’acte de cloenda que la propera edició de l’European BIM Summit tindrà lloc l’any 2020 i tindrà com a país convidat Singapur, un dels capdavanters mundials en l’ús del BIM i on s’estipula l’ús d’aquesta metodologia per a projectes de més de 5.000 metres quadrats. Aquest serà el primer cop que es tingui com a convidat a una nació de fora d’Europa.

La cinquena edició de l’European BIM Summit ha tingut Roca com a main partner per cinquè any consecutiu. El congrés està organitzat per BIMAcademy, Building Smart Spain i el propi CAATEEB.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.