La fabricació de béns d’equip, un sector estratègic pel teixit empresarial de Catalunya

El clúster de fabricants de béns d’equip català (CEQUIP), fundat per la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i la Unió Patronal Metal·lúrgica (UPM) l’any 2006, va celebrar els 10 anys del seu naixement amb una trobada de reflexió i debat a la que hi van assistir representants de diverses empreses del territori català. El Cibernàrium de l’edifici Mediatic a Barcelona va acollir aquesta jornada.

“Els fabricants de béns d’equip tenim el repte d’adaptar-nos a un nou context que passa per nous paradigmes econòmics, polítics i energètics”, va destacar el president del clúster, Pere Girbau Pous, que també va advertir als empresaris que a causa d’aquest nou escenari, “caldrà redefinir els paradigmes interns”. El periodista econòmic Ramon Aymerich, i el director general de Promoció Econòmica, Competència i Regulació de la Generalitat, Albert Castellanos, van donar el tret de sortida a aquesta trobada amb un diàleg sobre El futur dels béns d’equip a l’economia catalana i europea. Ambdos van coincidir en que els fabricants de béns d’equip són un sector clau per a la modernització del teixit empresarial de Catalunya, i que tot i que la seva especialització fa que tinguin dificultats per adquirir rendiments d’escala, també els hi aporta flexibilitat i capacitat d’adaptació.

Aquest diàleg va servir per extreure conclusions importants sobre la salut d’aquest àmbit. Els fabricants de béns d’equip catalans són un sector amb un valor real estratègic superior a les xifres de la seva dimensió, un aspecte clau per poder ser competitius davant el “gegantisme econòmic dels grans grups alemanys, japonesos o americans”. Tan és així, que lluny de la cultura de fusió per part del sector català, les empreses han apostat per la cooperació entre elles per tal d’aconseguir la massa crítica necessària per obtenir una major competitivitat.

Actualment, les empreses que formen part del CEQUIP representen un total de facturació agregada de 1.253 milions d’euros, amb una exportació mitjana del 71% i més de 4.600 persones ocupades. 

A la imatge i d'esquerra a dreta, Pere Casals (Tecnium), Jordi Cuixart (Aranow), Jep Terrades (Hewlett Packard) i Montserrat Grima (ABB) durant la taula rodona.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.