La fixació del gas conté el preu de l’energia elèctrica el segon trimestre

Entre els mesos d’abril a juny de 2022 la mitjana del preu de l’energia elèctrica ha estat de 182,41 €/MWh, un valor molt elevat respecte a la tònica de les últimes dècades però sota de l’obtingut al trimestre anterior, 228,41 €/ MWh. És una de les conclusions que recull l’informe que elabora cada trimestre la consultora ONSEN amb membres de la Comissió d’Energia d’Enginyers Industrials de Catalunya.

La raó principal ha estat la fixació del preu del gas per a la producció elèctrica, mesura que va ser operativa des de mitjans de juny. El preu del gas ha registrat durant aquest trimestre d’abril a juny una mitjana en el preu de 89,49 €/MWh. Aquesta situació ha estat motivada pel risc de subministrament de gas natural a nivell europeu i per l’augment dels agents especulatius amb els mercats de futurs. Tot i que s’ha reduït lleugerament respecte als valors del quadrimestre anterior, tenint en compte les mesures que s’han pres per a regular aquesta situació, es preveia que la caiguda del preu fos significativament major. La situació esmentada segueix sent preocupant ja que, per tal i com funciona el mecanisme de cassació del mercat elèctric, no es poden arribar a tenir uns preus d’electricitat raonables si els de gas segueixen sent tan desorbitats. Sintetitzant, els preus tant d’electricitat com de gas han estat lleugerament inferiors als dels tres mesos anteriors, fet força anòmal veient el comportament dels últims dos anys, tot i que ambdós trimestres tanquen amb valors que segueixen sent extremadament elevats si es comparen amb el registre històric.

Gran part del motiu de que les mesures del govern espanyol hagin estat insuficients són els preus obtinguts del mecanisme d’ajust, que oscil·len entre els 60 i els 150 €/MWh. Aquests han provocat que el preu final es situï superior al de cassació de l’electricitat al mercat diari abans de que es fessin efectives les esmentades mesures. El preu dels drets d’emissió de CO₂ se situa als 83,79 €/tCO2, un valor alt considerant la forta caiguda que va experimentar al març de l’any passat, moment des del qual aquest valor pràcticament no ha fet res més que pujar.

Mario Argilés Serés, ds., 23/07/2022 - 13:45
Què confús i subjectiu es la obtenció d'un preu de la energia elèctrica amb que tarifar al consumidor i que l'hi permeti administrar-se el seu us .
.- Que si la fixació del preu del gas per a la producció elèctrica
.-Que si el risc de subministrament ha apujat el preu del gas
.- Que si el mecanisme de cassació del mercat elèctric dificulta el tindre uns preu raonables
.- Que si els alts preus del drets d'emissió de CO2
Tot un ventall de circumstancies, que com no s'expliquen, permeten que sols la part de producció i distribució se'n beneficiïn
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.