La Generalitat de Catalunya impulsa la creació del Clúster de Manufactura Avançada

La Generalitat de Catalunya impulsarà la creació del Clúster de Manufactura Avançada, que agruparà les empreses i agents catalans que treballen en aquest sector. Així ho ha anunciat el conseller d’Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, en una reunió de treball amb empresaris de l’àmbit de la impressió 3D dins el marc de la fira Ind(3D)ustry, que s'ha celebrat a Barcelona.
 
El nou clúster, impulsat per la Secretaria per a la Governança de les TIC, la Direcció General d’Indústria i ACCIÓ, tindrà el repte d’aplicar les innovacions en la Indústria 4.0 a través de la col·laboració empresarial.
De fet, la creació del clúster forma part del pla d’actuacions de la Generalitat per impulsar la Indústria 4.0 a Catalunya, que han donat a conèixer el secretari per a la Governança de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació, Jordi Puigneró, i la directora general d’Indústria, Núria Betriu, en una jornada a la mostra In(3D)ustry.
Les actuacions per impulsar la Indústria 4.0 a Catalunya s’emmarquen en 5 línies principals i s’executaran sota el paraigües del Pacte Nacional per a la Indústria i de l’estratègia SmartCAT, desenvolupats per la Generalitat en concertació amb els agents econòmics i socials de Catalunya.
 
Un dels eixos del pla és el suport al desenvolupament de projectes d’R+D, innovació i inversió centrats en la indústria 4.0, per al qual es compta amb un pressupost de 406M€ provinents del fons FEDER i de la Generalitat per al període 2014-2020. Aquesta dotació comprèn els programes Comunitats RIS3CAT –grans agrupacions d’empreses i agents que promouen actuacions d’R+D+i per a la transformació d’activitats econòmiques - i els nuclis tecnològics –empreses o consorcis que desenvolupen projectes d’R+D amb un fort impacte en la indústria-, entre d’altres.
 
Un segon pilar és el foment de les oportunitats internacionals en l’àmbit de la indústria 4.0, mitjançant l’organització de missions empresarials a països referents en indústria 4.0, com és Alemanya, i de la participació en plataformes tecnològiques líders a la Unió Europea. Un exemple n’és la Vanguard Initiative, un projecte europeu de cooperació de 28 regions, entre elles Catalunya, en matèria de fabricació avançada.
 
El tercer àmbit se centra en l’impuls a la col·laboració empresarial per a la implantació de la indústria 4.0. En aquest sentit, la Generalitat treballa en el desplegament de la política de clústers a través del programa Catalonia Clusters – que inclou actualment 30 organitzacions clúster amb 1780 membres-. Tenen una incidència especialment rellevant en la indústria del futur els clústers de l’automoció, els materials avançats, la fotònica, el packaging i els béns d’equip.
 
El quart eix de treball és la difusió i capacitació sobre tendències, iniciatives i oportunitats vinculades a la indústria 4.0 i la seva aplicació a Catalunya. En aquest àmbit hi juguen un paper destacat les fires i congressos internacionals que se celebren a Barcelona i que tenen un impacte en les tecnologies intel·ligents i la transformació digital de la indústria, com el Mobile World Congress, l’IoT Solutions World Congress, l’Smart City Expo, o la mateixa In(3D)ustry.
 
La posada en marxa de projectes estratègics és el cinquè àmbit d’actuació, i té l’objectiu de desenvolupar infraestructures que facilitin la ràpida difusió de la Indústria 4.0 entre el teixit empresarial. Dins aquesta iniciativa destaca l’Anella Industrial 4.0, que busca accelerar la convergència entre els sectors industrials i les TIC. Impulsada per i2CAT i Eurecat amb el suport de la Generalitat de Catalunya, és una gran plataforma de col·laboració oberta que fusiona els sectors industrials capdavanters amb les eines TIC i internet. Durant aquest any, dins de l’Anella Industrial 4.0 es desplegaran serveis específics dirigits al sector de la Mobilitat i la Salut, un projecte que compta amb un pressupost d’1M€.
El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.