La importància d’aprofitar el potencial local

Estem vivint una època de maduresa pel que fa a start-ups tecnològiques amb alt potencial. Barcelona és un punt de confluència de molts actors internacionals que retroalimenten i empenyen els processos d'innovació i inversió. Tot i la pandèmia, ens trobem que les scale-ups, aquelles empreses que registren un creixement sostingut durant exercicis consecutius, se situen al voltant del 15% a Espanya, una xifra considerable tenint en compte el ritme al qual evoluciona el nostre entorn.

Des del Mobile World Capital Barcelona impulsem el desenvolupament digital de la societat i ajudem a millorar la vida de les persones a nivell global. Centrem la nostra activitat en quatre àrees: l'acceleració de la innovació a través de l'emprenedoria digital; la transformació de la indústria mitjançant la tecnologia digital; el creixement del talent digital entre les noves generacions i els professionals; i la reflexió sobre l'impacte de la tecnologia a la nostra societat.

The Collider és el programa d'innovació de Mobile World Capital Barcelona que possibilita la transferència Deep Tech entre ciència, mercat i societat gràcies a la creació de startups disruptives de base tecnològica. Som l´única iniciativa Deep Tech que crea equips d´alt rendiment i els acompanya en el llançament al mercat de les seves noves empreses. Creiem fermament en les persones i en el benefici social de la investigació científica quan cristal·litza en tecnologies d'avantguarda. Per això apostem pel potencial combinat dels investigadors científics i els emprenedors en sèrie.

Catalunya és un bon exemple de feina ben feta durant els últims anys en la construcció del que podríem denominar ‘autopistes de la informació’. El desplegament de fibra òptica a totes les capitals de comarca s’ha de convertir en un dels principals objectius ja que aquesta tecnologia esdevé el pilar sobre el que construir de les telecomunicacions actuals i del futur com la 5G.

Catalunya, per capacitats i característiques pròpies, esdevé un pol d’atracció tecnològic, de serveis i de nous models de negoci associats a la tecnologia 5G. Des de les administracions públiques s’aposta per abordar aquest nou escenari des de diferents perspectives com la promoció, les infraestructures, la innovació o el talent.

Des de Mobile World Capital Barcelona, a través de la iniciativa 5G Barcelona, es treballa per situar Catalunya com un entorn innovador i obert per a la validació i adopció de tecnologies i aplicacions 5G en un entorn de vida real. Aquesta iniciativa ofereix una infraestructura experimental per provar, crear i implementar prototips i noves solucions digitals. I no ho fa només a Barcelona, sinó que posa al centre de la diana també les zones rurals del territori. En la mateixa direcció, el projecte les Àrees 5G, impulsada en col·laboració amb la Generalitat de Catalunya i i2CAT treballa per crear espais territorials on s’agreguin diferents iniciatives orientades a promoure la tecnologia 5G. Es tracta innovar des del territori per al territori per millorar a tot els serveis tecnològics ja existents, promoure l’ús comercial de la xarxa 5G i impulsar el seu desplegament, promovent casos d’ús i proves de concepte en entorns reals dinamitzant l’economia local al mateix temps que es connecten els actors amb l’ecosistema i es promou la participació.

El mes de juliol passat, des de la Mobile World Capital Barcelona, ​​a través de Barcelona Digital Talent, publicàvem l'informe Digital Talent Overview 2021, segons el qual el 2020 es van crear 14.700 llocs de treball al sector TIC a Catalunya. L'ecosistema a Barcelona va generar 6.700 nous professionals el 2020, cosa que suposa un increment anual del 9% al volum total de talent digital. Actualment, 2 de cada 10 ofertes són digitals a Barcelona i, a més, els sous de les professions digitals estan per sobre de la mitjana i és un sector en creixement.

Tenint en compte això, el passat mes d’octubre vam impulsar BCN Inclusive Coding, un projecte amb l'objectiu d'ajudar les persones. Un 26,3% de la població es troba en risc d’exclusió social a Catalunya segons dades d’Idescat, i des de Barcelona Digital Talent sentim l’obligació i l’orgull de poder crear una plataforma per combatre aquest problema. BCN Inclusive Coding és un programa de reorientació professional adreçat a persones en situacions de vulnerabilitat per promoure la seva inserció al mercat mitjançant la formació en les competències tècniques digitals més demandades per les empreses. El projecte ha estat impulsat per MWCapital, mitjançant Barcelona Digital Talent, i compta amb la col·laboració del Servei Públic d'Ocupació de Catalunya (SOC), la Creu Roja de Catalunya, l'Ajuntament de Barcelona, ​​centres de formació i entitats socials com MigraCode Barcelona, ​​Factoria F5 i Fundació Esplai. També cal agrair la contribució de les 25 empreses que s'han compromès a incorporar-hi 10.000 professionals digitals en els propers 10 anys.

BCN Inclusive Coding està especialment enfocat als segments de població en situació de vulnerabilitat, com, per exemple, dones en situació de precarietat, joves sense titulació prèvia, aturats de llarga durada o persones sol·licitants d'asil i/o protecció internacional, independentment de edat, gènere o diversitat.

Al mes de desembre passat vam organitzar el Jump2Digital, una jornada on empreses i talent es van donar cita per a l’ocupació de noves professions digitals. Més de 1.000 persones van tenir l’oportunitat d’assistir a ponències de la mà de reconeguts professionals i influencers del sector. A més, empreses com CaixaBank, Bayer o Accenture, entre moltes altres van participar a un speed dating on es van realitzar més de 300 entrevistes.

Finalment, en l’ámbit de la creació de talent, MWCapital y BDT, juntament amb NTT Data, hem presentat “Anàlisi de Low-Code: nou paradigma en el desenvolupament del software” on s’analitza la programació Low Code com a solució per reduir la bretxa digital entre les necessitats creixents de digitalització de les organitzacions i la falta de talent especialitzat. Gràcies a l’ús de les tecnolgies Low-Code o No-Code la indústria del software s’està preparant per que qualsevol treballador pugui programar, estem parlant del ciutadà programador, un concepte revolucionari per accelerar la digitalització i reduir la bretxa digital. 

Des de la MWCapital portem un temps insistint en que l’àmbit digital està ple d’oportunitats a nivell de projecció laboral per impulsar o iniciar una carrera de zero a la capital catalana. Aquestes oportunitats s’han vist multiplicades arran de la pandèmia; l’últim any i mig hem viscut un procés de transformació frenètic que ha arribat per quedar-se. Un any més podrem gaudir a Barcelona de la Mobile Week, un model que ja estem exportant a ciutats com Alcalá de Henares, Málaga o Ourense, i que significa una fita rellevant en la nostra tasca d’integrar la tecnologia a la societat per millorar la vida de les persones i reduir la bretxa digital. Tenim la responsabilitat d’ampliar l’impacte positiu de la tecnologia, acostar els seus beneficis a cadascun dels ciutadans tinguin l’edat que tinguin i visquin a l’entorn que visquin i per fer-ho unim empreses, entitats i administracions, és un repte complex al que hem de fer front junts per no deixar ningú enrere.

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.