La indústria 4.0 ja està transformant el panorama laboral

La quarta revolució industrial ja és una realitat, almenys en l’àmbit laboral. En els últims mesos, les agències de recursos humans i els portals en línia d’ofertes de treball han registrat un notable augment de la demanda de professionals dels àmbits científic i tecnològic. Un increment que va més enllà de la millora de la situació econòmica i que s’emmarca en l’enlairament del que coneixem com a indústria 4.0. “És com si algú hagués premut un interruptor i, de cop, s’hagués disparat la contractació d’enginyers i científics”, explica José Julián Sánchez, director d’Experis (ManpowerGroup).

Aquesta nova indústria es caracteritza per la digitalització, la intel·ligència artificial, l’eliminació d’intermediaris en la cadena de valor industrial, la impressió 3D, l’automatització de processos, la robotització, la conducció autònoma de vehicles, la interacció amb el núvol i la robòtica complexa. Tots són factors molt vinculats amb els llocs de treball relacionats amb la ciència, la tecnologia, l’enginyeria i les matemàtiques (STEM per les sigles en anglès).

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1522","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

Catalunya no és aliena a aquesta realitat. Les ocupacions tècniques i qualificades han incrementat el pes relatiu en el total de l’ocupació, de manera que han passat del 25,7% el 2011 al 29,3% l’any passat, segons la Memòria Econòmica de Catalunya 2016. Una evolució que enguany es podria disparar si es té en compte que el 31% de les empreses industrials està considerant iniciar-se en la revolució tecnològica d’acord amb als resultats d’una enquesta realitzada per la Cambra de Comerç de Barcelona en col·laboració amb l’Institut Català d’Estadística. Aquesta mateixa enquesta, constata que el 15,7% de les empreses ja han iniciat la revolució tecnològica tot i que encara està en una fase inicial.

Una de les grans limitacions que ja s’estan trobant les empreses que volen fer el pas cap a la indústria 4.0 és “la manca de treballadors amb perfils tecnològics”, assegura José Julián Sánchez. “Tenim una mitjana de 19 llicenciats en ciències de cada 1.000, enfront dels 40 d’Alemanya”, assenyala l’expert. “Això es nota, i molt, en el processos de selecció”, afegeix. Que el mercat laboral necessita una reconversió és una realitat recurrent que es va agreujar amb la crisi econòmica. I que, ara, la indústria 4.0 torna a posar sobre la taula. “Si Catalunya vol continuar estant a l’avantguarda mundial de l’excel·lència en la indústria calen més professionals tècnics de qualitat”, adverteix el directiu d’Experis.

Mentre es creen professions i necessitats laborals noves, en desapareixen d’altres. “Tots els països desenvolupats estan veient com professions de remuneració mitjana (operadors de maquinària i muntadors, treballadors d’oficines i d’atenció al client) estan desapareixent o es reconfiguren com a conseqüència de la robotització i l’externalització", conclou Randstad Research en el seu estudi “La digitalización: ¿crea o destruye empleo?”. En concret, l’empresa de recursos humans preveu que la digitalització generarà 1.250.000 llocs de treball a Espanya en els pròxims cinc anys.

La gran qüestió per al conjunt de l’economia segueix sent si la implantació de la indústria 4.0 suposarà una gran destrucció de llocs de treballs o bé si l’ocupació que es generarà compensarà la que es perdi. El temps ho dirà. El que està clar, però, és que el nou panorama industrial és encoratjador per als professionals del món de l’enginyeria.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1523","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

Les enginyeries, entre les carreres amb menys atur

Quatre de les cinc carreres universitàries amb millor sortida professional són enginyeries. Els Enginyers d’Electrònica Industrial i Automàtica, amb una taxa d’atur del 0%, lideren el rànquing de titulacions amb menys desocupació. Els segueixen els enginyers aeronàutics, amb una taxa d’atur del 2,8%, els enginyers informàtics (3,8%) i els enginyers de telecomunicacions (5%). Randstad atribueix la gran sortida laboral d’aquestes professions a la digitalització.

[[{"type":"media","view_mode":"media_large","fid":"1524","attributes":{"alt":"","class":"media-image","typeof":"foaf:Image"}}]]

 

El contingut d'aquest camp es manté privat i no es mostrarà públicament.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.